Új egyenruhákban ünnepel a húszéves Pápai Huszáregyesület


2012-03-04 08:52:15  | cikk: mo  | 


Új egyenruhákban ünnepel a húszéves Pápai Huszáregyesület főképe
Egy szűk szobában, néhány, a magyar hagyományokat fontosnak tartó ember összedugta a fejét, és elgondolta, hogy a pápai huszárezred történetét, gazdag ismeretanyagát a pápaiak elé kellene tárni. Az ötlet egyre épült, gazdagodott, mígnem a kis csoportból egyre bővülő hagyományőrző szervezet lett, amely mind a tagok, mind a város igényeit kielégíti. A szűk körű előadásokból először huszártábor, aztán történelmi hadijáték, majd városi szintű Történelmi napok kerekedett. Röviden így jellemezhető a 20. évfordulóját ünneplő Pápai Huszáregyesület története. Az egyesület céljai ma már odáig fejlődtek, hogy a hagyományápolás terén nemcsak a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred történetét kívánják átörökíteni az utókor számára, hanem ápolják más történeti korok katonai hagyományait is. A civil szervezet arra törekszik, hogy a lovas-és huszárhagyományokat még színvonalasabbá tegye és arra is, hogy minél szélesebb rétegek ismerhessék meg nemzeti múltunkban, de a világtörténelemben is jelentős szerepet játszó huszárság történetét, kultúráját.
Bolla Kálmán hagyományőrző huszár őrnagy a Pápai Huszáregyesület éves közgyűlésén érdeklődésünkre elmondta, a Pápai Hősök Napján, augusztus 17-én emlékeznek meg a 20 éves évfordulóról. Az egyesület elnöke hozzátette, a megemlékezés, a koszorús, a pápai huszárezred tragikus sorsának megidézése mellett bemutatják szervezetük eltelt 20 évét, baráti találkozóra hívják mindazokat, akik az eltelt évek alatt lazább vagy szorosabb kötelékben részt vettek az egyesület életében. A nagyszabású program így közel 300 főt mozgat meg – derült ki a közgyűlésen.
A több mint ötven pártoló és rendes tagot számláló egyesület mozgalmas évet tudhat maga mögött. A szervezet tavaly 43 rendezvényen képviselte a katonai hagyományőrzés különleges fajtáját. E programok közül kiemelten fontos volt számukra az egyhetes alaki kiképzés, melyet a Hagyományok Hegyén szerveztek tagjaiknak. A lovas és gyalogos mozgásformák gyakorlása rendkívül jelentős szerepet kap az egyesület életében, hiszen így tudnak igazán hiteles képet nyújtani egy-egy megemlékezésen, koszorúzáson.
Az alaki kiképzésnél is jelentősebb momentuma volt a tavalyi évnek a Honvédelmi Minisztérium pályázatán történő sikeres szereplés. Tóth Kálmán hagyományőrző huszár zászlós, az egyesület alelnöke elmondta, hasonló pályázatra az elmúlt húsz évben nem volt példa. A projekt keretében a pápai hagyományőrzők eszköztára hat új egyenruhával gazdagodott, amelyek színvilágban, formában, anyaghasználatban hiteles másai a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred által használt egyenruháknak. Tóth Kálmán megjegyezte, a 19 évvel ezelőtt készíttetett ruhák megkoptak, megfakultak és korántsem voltak olyan autentikusak, mint a most elkészítettek. A hat garnitúra egyenruhát részletes előtanulmányok után, a Hadtörténeti Intézettel együttműködve készítette el öt mesterember: a csákó, a zsinórzat, a címer, a nadrág, a csizma, az atilla és a mente így ma már hűen tükrözik egy letűnt kor huszárhagyományait a Pápai Huszáregyesület prezentálásában.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!