481 perc irodalom


2012-03-04 07:06:22  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


481 perc irodalom főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma a tavalyi évben megrendezett megemlékezéseinek sorában az egyik legjobban sikerült rendezvényeként a „480 perc az irodalomért” című felolvasó estet nevezte meg. Éppen ezért a nagy sikerre való tekintettel a szervezők idén is megrendezték a diákok és tanárok körében egyaránt népszerű programot.
- A mai rendezvény célja az irodalom népszerűsítése mellett az iskola hagyományainak életben és észben tartása. Azt, hogy mi ennyi idősek vagyunk, a gyerekekben tudatosítani kell, és erre büszkének kell lennünk, hisz egy olyan érték, amellyel igazán kevés iskola büszkélkedhet - mondta Adorján Zoltán.
A kezdeti lelkesedés mellé elkötelezettség is párosult a szervezők részéről, melynek legnagyobb hozadékaként a közösségteremtést lehetne megnevezni. 2012-ben hatvan refis diák, öregdiák és tanár jelentkezett a nagysikerű rendezvényre - tudtuk meg Adorján Zoltán szervezőtől. A széleskörű választékban saját vers mellett klasszikus és mai, divatos modern alkotások is elhangzottak.
- Nagyon változatos, összességében könnyedebb, mint a tavalyi rendezvény volt, amely hangvételében sokkal komolyabbra sikerült. A tervek szerint az irodalmi hosszútávfutás egy perccel 23 óra után ér véget.
Sík Sándor Az olvasás művészete című alkotásában összefoglalta és megfogalmazta a mai refis rendezvény lélektanát:
„Az irodalom olyan nyelvi művek összessége, amelyben esztétikum van. Az irodalmi művek elolvasása után nem csak azt érzem, hogy okosabb lettem tőle, hanem, hogy valamiképpen több ember lettem. Nemcsak helyeslem, amit mond, hanem tetszik, nemcsak imponál, hanem vonz, nemcsak az eszemet, hanem valahogyan egész emberi mivoltomat gazdagítja.”

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!