Ma volt a Pápa városi-területi Gerencsér Attila helyesírási verseny 5-6. osztályos fordulója


2012-03-01 20:49:47  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Ma volt a Pápa városi-területi Gerencsér Attila helyesírási verseny 5-6. osztályos fordulója főképe
Rangos és megyei szinten is elismert megmérettetésnek, a Pápa városi-területi Gerencsér Attila helyesírási verseny 5-6. osztályos fordulójának adott otthont az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola ma délután. A huszadik alkalommal megrendezett és nagy múltra visszatekintő verseny résztvevőit, felkészítő tanárait Heizer Zoltánné iskolaigazgató köszöntötte.
- Nagyon örülök, hogy ilyen szép számmal eljöttetek ma. Mellettem áll Bognár József tanár úr, az ő ötlete alapján indult közel húsz éve ez a verseny, mely az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező iskolai rendezvényünk. Az 5-6. osztályosoknak itt, az Erkel iskolában szoktuk megrendezni, a 7-8. osztályosok pedig a Tarczy Lajos Általános Iskolában fognak versenyezni  - mondta az intézményvezető, majd hozzátette Gerencsér Attila, a verseny névadója ebben az iskolában tanított.
A verseny technikai részleteit Kovács Tiborné ismertette az izgatott gyerekekkel. A kétfordulós helyesírási verseny első felében a hagyományos tollbamondást kiváltva helyesírási hibákkal átszőtt  leíró szöveget, majd a második részben hét, különböző helyesírási problémákhoz kapcsolódó feladatot tartalmazó lapot kaptak a fiatalok.
A zsűri tagjai közt Bognár József mellett Némethné Szabó Ottilia, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanárnője, Tóthné Bogdán Zita, a Tarczy Lajos Általános Iskola tanárnője, Rozgonyiné Csepregi Annamária, a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanárnője, valamint az Erkel iskola tanárai, Péterné Vargyai Anna, Németh Zoltánné és Kovács Tiborné végezte a nehéz, de hálás javítómunkát.
A kezdetekről a verseny kezdeményezőjével, Bognár Józseffel beszélgettem. A rendszerváltás előtt az úttörő mozgalom tartotta össze a szaktárgyi versenyeket, megszűnésével pedig sok minden és több jó dolog is megszűnt.
- Abban az időben senki nem volt, aki összefogta volna országos szinten a versenyeket. Ezért gondoltam 1992-ben magyartanárként és igazgatóként, hogy az olyan gyerekeknek, akik jók, kiválóak és kiemelkedő a helyesírásuk, a nyelvismeretük, létre kellene hozni egy olyan városi, kistérségi, akár regionális versenyt, ahol összemérhetik tudásukat és erejüket, s ezt ne csak iskolájukban, hanem egy nagyobb közösségen belül is tehessék meg. Az első ilyen versenyt az akkori Zalka iskolában, a 7-8. évfolyamosoknak rendeztük meg. Az első három alkalommal Gerencsér Attila egykori kollégámmal voltunk a zsűri elnökei - emlékezett vissza a verseny alapítója.
Az 5-6. osztályosok számára 1996. óta rendez ilyen versenyt az ötletgazda és házigazda Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola. Az egykori iskolai verseny mára túlnőtte a város határait, hiszen a pápai általános iskolák 5-6. évfolyamos legjobb helyesírói mellett Lovászpatonáról, Pápakovácsiból, Nemesgörzsönyről, Mezőlakról és még Városlődről is jelentkeztek versenyzők.
- Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a verseny húsz évet is megél. Most már reménykedem abban, hogy akár ötvenet is meg fog - mondta Bognár József.
Gerencsér Attila és Bognár József 20 éven át voltak munkatársak. Gerencsér Attilára úgy emlékszik vissza Bognár József, mint a nyelv, a helyesírás kiváló tudójára, ismerőjére, képviselőjére. Hirtelen bekövetkezett halála indította arra Bognár Józsefet, hogy a magyar tanárról nevezze el a városi-területi versenyt, így adózva tudása és emléke előtt.
A Tarczy Lajos Általános Iskola 2012. március 20-án 14 órai kezdettel rendezi meg a Pápa városi-területi "Gerencsér Attila" helyesírási verseny 7-8. osztályos fordulóját.


Képek:

Az eredmények:
5. évfolyam:

1. Steiner Katalin - Szent István Róm. Kat. Általános Iskola
2. Nyilas Gyöngyvér - Munkácsy Mihály Általános Iskola
3. Molnár Anna - Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola

6. évfolyam:

1. Hegedüs Eleonóra - Erkel Ferenc Ének-Zenei Ált.. Isk. és EPSZ
2. Kovács Vanessza Anna - Szent István Róm. Kat. Általános Iskola
3. Dabóczy Orsolya - Türr Gimnázium és Kollégium

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!