Egészségvédő nap a hiteles szó erejével


2012-02-25 17:03:47  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Egészségvédő nap a hiteles szó erejével főképe
A Rákbetegek Országos Szövetségének pápai Megújulás Klubja és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közösen szervezte meg az Egészségvédő napot, melynek ezúttal a Pedagógus Művelődési Ház adott otthont. Az egész napos rendezvényen szűrések és figyelemfelhívó előadások várták az érdeklődőket.
A pápai emlőműtöttek Megújulás Klubja 1998 májusában alakult 30 fővel. Patronáló orvosuk dr. Bagoly Katalin onkológus főorvos, a klub vezetője pedig Hörömpöly Imréné. Fő céljuk a segítségnyújtás sorstársaiknak, kapcsolatfelvétel az új betegekkel. Rendszeresen szerveznek előadásokat, kirándulásokat, vidám összejöveteleket, s hetente gyógytornát és vízi tornát is biztosítanak a csontritkulás megelőzésére. 2002 óta a páros években a város lakosainak és vonzáskörzetének egészségvédelmi napot szerveznek. 2005 óta működik a Támaszadó szolgálat is a klub keretein belül. Taglétszámuk jelenleg 46 fő.
A programot dr. Áldozó Tamás polgármester, az Egészségvédő nap védnöke nyitotta meg, aki szerint nagyon fontosak az ilyen jellegű rendezvények.
- Mindenki ismeretségi körében, családjában előfordul, hogy kialakul egy betegség. Ha időben észreveszi, elmegy a szakorvoshoz, a beteg megelőzheti a nagyobb baj kialakulását. Bízom abban, hogy e programnak lesz olyan erős felhívó ereje, hogy mások is elszánják magukat és felkeresik a megfelelő doktort - mondta dr. Áldozó Tamás.
Végül hozzátette, az egészségmegőrzésnek a másik formája a sportolás. A polgármester éppen a Télutó Teremfoci Kupára igyekezett, hiszen a Polgármesteri Hivatal színeiben ő is játszik. 
Kürti József mentőállomás-vezető, a rendezvény védnöke elmondta, sokan nem ismerik az újraélesztés és elsősegélynyújtás fortélyait. Reméli, a jövőben az újraélesztés az egészségkultúra részévé válik, s oktatni fogják már az iskolában is.
A délelőtt folytatásaként dr. Bagoly Katain onkológus főorvos emlőszűrést végzett tapintással, a segítő szakemberek pedig vércukorszintet, CO-t, testzsírt és vérnyomást is mértek. A résztvevők az elsősegélynyújtást és az újraélesztést is kipróbálhatták Kürti József mentőállomás-vezető és kollégái segítségével.
A rendezvény a délutáni órákban folytatódott, amikor is számos előadással hívták fel az érdeklődők figyelmét a megelőzés és az egészséges életmód fontosságára. A résztvevők hallhattak előadásokat a helyes táplálkozás jelentőségéről, a veszprémi onkológiai centrumról, a betegjogokról, valamint a harmónia szerepéről a társas környezetünkben, de bemutatkozott egy gyógyászati segédeszköz gyártó cég is.
Dr. Bagoly Katain főorvos a korai diagnózis jelentőségre, valamint az emlő önvizsgálatának fontosságára, és a rendszeres mammográfiai szűrésre hívta fel a hallgatók figyelmét.
Mint mondta, évről évre növekszik az emlődaganatosok száma, sajnos már fiatal korban és szoptatás ideje alatt is diagnosztizálnak betegeket.
A színvonalas rendezvényen részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Mikéné Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke, aki büszkén nyilatkozott a pápai Megújulás Klubról, hiszen tagjai felelősséget éreznek Pápa lakosságáért, már több éve szánnak egy-egy napot az egészségmegőrzésre és nevelésre.
- Az emlődaganat elsősorban az érettebb korosztálynál jelentkezik, de egyre több a fiatal páciens is. Úgy gondolom, hogy a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a stressz és a magunkra nem figyelés nagy szerepet játszik a daganatok kialakulásában. Nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, ezért is tanítjuk az érdeklődőknek itt a helyszínen. Ismerni kell a saját testünket, tudni kell értékelni a test változásait és azonnal orvoshoz kell fordulni baj esetén - fogalmazott Mikéné Bodor Mária.
„Tegyünk egymásért együtt, mert így tehetünk valamit magunkért” - így szólt az Egészségvédő nap mottója.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!