Kötelességünk a boldogságot meghozni - Dörner a Karnyónéról


2012-02-21 19:48:25  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Kötelességünk a boldogságot meghozni - Dörner a Karnyónéról főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ ifjúsági színházbérletesei a Forrás Színház előadásában egy közismerten nehéz nyelvezetű, de rendkívül vidám, humoros darabot láthattak az elmúlt napokban. A Karnyóné s két szeleburdiak című darab rendezőjével, az érdemes művésszel, Dörner Györggyel az előadás előtt beszélgettünk.  A Forrás Színház utazó színházként már bejárta Tolnát, Baranyát, így jártak már Mikóházán, Dunaszerdahelyen, Somorján, Lendván is remek előadásaikkal.
- Körülbelül tíz éve dolgozom a Forrás Színház társulatával. A Fösvénnyel kezdtem, aztán még egy Moliért játszottam, a Képzelt beteget, közben egy Gogol mű jött, a Revizor, majd az Üvegcipő és a Csíksomlyói passió következett, most pedig a Karnyónét rendeztem. Azt mondhatom, hogy elég színes palettán dolgoztam a Forrás Színházzal és minden egyes produkció óriási élmény volt. A Karnyóné azért is különleges, mert a főszerepet Bánsági Ildikó játssza, aki az ország egyik legjobb színésznője és ez nagy feladat a többi színésznek, kapaszkodniuk kell, de húzza is rendesen Bánsági Ildikó magával a színészeket. Ez a munka nagyszerű volt a számomra, és az előadások is fergetegesre sikerültek.
A pápai közönség Dörner megfogalmazása szerint, zseniális volt. A délutáni gyerekközönséget pedig kifejezetten megszerette a rendező. Mint mondta, „olyan élvezetet okoztunk kölcsönösen egymásnak, és olyan közel kerültünk egymáshoz, hogy azt már kézzel lehetett fogni; ez jellemzi a Csokonai műveket.”
A rendező szerint Csokonai iskoladrámája bármikor előadható és bárki előadhatja, hiszen tökéletesen egyszerű. A történet szerint: adott két ficsúr gyerek, akik az özvegy Karnyónénak udvarolnak, pusztán a pénzéért. Karnyónénak van egy szatócs boltja, egy bolond fia, Samu és egy boltos legénye, Lázár deák. A vigécek közül az egyiket, a Lipitlotty nevűt Karnyóné jobban kedveli. Ez a Lipitlotty azt hiszi, hogy a lottérián 25 ezer forintot nyer, mert ellenfele, Tipptopp elintézi, hogy rossz számokat tegyenek ki a trafikban nyertesnek. A vélt nyeremény láttán Lipitlotty megmondja valódi véleményét Karnyónénak, eközben a másik udvarlóval Karnyóné szobalánya, Boris összeszűri a levet. Amikor az események bonyolódása már a tetőfokra hág, megjelenik maga Csokonai a színen és rendet tesz. De még mielőtt rend lenne, visszatér Budáról Lipitlotty és lelövi becsapóját, Tipptoppot, erre Karnyóné mérget iszik, majd Lipitlotty magát is főbe lövi. Ekkor egy nem várt szereplő lép színre, a halottnak hitt Karnyó, aki a sok halottat látva maga is holtan esik össze. Csokonaihoz hűen ilyenkor nagy isteni közbeavatkozás jön, mely eme történetben tündérek szerepében érkezik és a jóságos tündérek mindenkit feltámasztanak, majd jól lehordanak, hogy ilyen balgák, hogy belehalnak ebbe az előadásba.
Ez a teljesen felszabadult boldog vég természetesen a közönséget sem hagyta hidegen. Dörner György úgy véli, nagy szükségünk van napjainkban a boldogságra.
- Ez az elsődleges dolgunk, nekünk színészeknek és színházcsinálóknak, hogy alapvető jókedvet hozzunk az embereknek, hogy boldogságot érezzenek, mert hormonálisan el vannak a boldogságtól nyomva ezek a szegény, magyar emberek. Ezért nekünk kötelességünk a boldogságot meghozni, és aztán kiteljesíteni mindenféle érzelmek által - vallja a rendező.

Képek:

Szereplők:
Karnyóné - Bánsági Ildikó (Kossuth- és Jászai-díjas)
Karnyó - Dörner György (érdemes művész)
Samu, ezek fia - Papp Attila
Lázár, boltoslegény - Ács Tamás
Boris, szobaleány - Molnár Anikó
Tipptopp - Pintér Gábor
Lipitlotty - Krizsik Alfonz
Kuruzs - Szarvas Attila
Főtündér - Horváth László
Tündérfi - Czár László
Tündér - Szlúka Brigitta

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!