Pápán tett állampolgársági esküt Kovászna egykori polgármestere


2012-02-21 14:47:26  | cikk: mo  | 


Pápán tett állampolgársági esküt Kovászna egykori polgármestere  főképe
2010. május 26-án fogadta el az Országgyűlés a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény módosítását, melynek nyomán 2011. január 1-jétől az egyszerűsített honosítási eljárás keretében könnyebben szerezhetnek magyar állampolgárságot a határon túli magyarok. Tavaly január óta Pápán 23 fő, idén pedig már öten tették le állampolgári esküjüket a pápai Városházán. 
Ma délelőtt három erdélyi magyar kapta meg honosítási okiratát, köztük Zsuffa Levente, Kovászna egykori polgármestere. Varga Tibor, Varga Tibor Ferenc és Zsuffa Levente 2011 októberében indították el honosítási kérelmüket. Az egyszerűsített eljárás keretében decemberben már kiállították a magyar állampolgárságról szóló dokumentumot. A három Kovásznán élő erdélyi magyar ma délelőtt tette le az állampolgársági esküt a házasságkötő teremben. 
Pápa városa a '90-es évek elejétől ápol testvérvárosi kapcsolatot a romániai Kovásznával. Dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere az eskütétel után elmondta, ez az esemény jó példa arra, hogy a testvérvárosi kapcsolat nemcsak intézmények, közösségek közötti kapcsolatot jelent, hanem eleve emberi kapcsolatot is. A polgármester hozzátette, külön öröm számára, hogy az erdélyi településen élő határon túli magyarok Pápát választották eskütételük helyszínéül. Elmondta azt is, bízik benne, hogy a jövőben még többen szeretnék majd Pápán letenni a magyar állampolgársági esküt, hiszen ez azt jelenti, hogy az ügyért a pápaiak eleget tesznek – fogalmazott Áldozó Tamás. 
Az ünnepélyes eskütétel után Pápa polgármestere átnyújtotta a köztársasági elnök által hitelesített honosítási okiratot. Zsuffa Levente meghatottan vette át a dokumentumot. A testvérváros egykori polgármestere úgy fogalmazott, szavakkal kifejezhetetlen az érzés, hogy mit jelent számára a magyar állampolgárság megszerzése. Édesapja magyar katonatiszt volt, az ő emlékére igényelte a honosítást. Rendkívül megindító volt számára az is, hogy Pápán tehette le az esküt, hiszen a városhoz szoros baráti szálak is fűzik – derült ki az ünnepélyes ceremónián.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!