Nagy az érdeklődés a bakonyi vadászatok iránt – Bakonyerdő Zrt. a FeHoVán


2012-02-18 13:30:55  | cikk: HuHa  | 


Nagy az érdeklődés a bakonyi vadászatok iránt – Bakonyerdő Zrt. a FeHoVán főképe
Fegyverek, távcsövek, vadászruhák és kiegészítők, horgászbotok és felszerelések, no meg persze vadászati lehetőségek sokasága kínálja magát a csütörtökön kezdődött FeHoVa 2012 nemzetközi kiállításon Budapesten, a Hungexpón. A kiállítók között természetesen ott van a Bakonyerdő Zrt. is teljes vadászati palettájával. A pápai székhelyű cég a Magyar Állami Erdőgazdaságok impozáns kiállítói területén mutatkozik be a többi állami erdőgazdasággal együtt. A hatalmas, kör alapzatú standon kialakított egységes megjelenésű pultok a közös tulajdonost szimbolizálják, ugyanakkor az egyes erdőgazdaságok egyedisége is megjelenik. Immár második esztendeje, hogy a bakonyi erdők nyújtotta lehetőségek ily módon jelennek meg a vadászat iránt érdeklődő hazai és külföldi vendégek előtt. A hetvenezer hektáron – a Balaton-felvidéktől a Magas-Bakonyig tartó területen - gazdálkodó vállalat különlegessége abban rejlik, hogy a Magyarországon vadászható összes nagyvad faj megtalálható a területen, így nagyon sokszínű a vadászati lehetőségek kínálata.
-Nagyvad egyéni és társas vadászatokat kínálunk, hiszen vadászterületeinken gímbikára, muflonra, dámszarvasra, őzbakra és vaddisznóra lehet vadászni. Az elmúlt másfél nap meglepően nagy érdeklődést hozott a szakma és a nagyközönség részéről is, ami örömteli, mert az előző években nem ezt tapasztaltuk – mondta el tegnap délutáni FeHoVán tett látogatásunkon Isvánffy Alexandra, a Bakonyerdő Zrt. vadászati irodavezetője, hozzátéve, a Bakonyerdő standját nagyon sok hazai vadász kereste fel már az első két napon, de nagy az érdeklődés a szlovák és osztrák vendégek részéről is. A hazai szakkiállításokon egyébként nem jellemző a konkrét üzletkötés és a vadászatok lefoglalása, az európai élmezőnyben jegyzett magyar vadászati rendezvényen inkább a szakma és a sportvadászok érdeklődése, tájékozódása a meghatározó – tudtuk meg az irodavezetőtől.
-Nagyon értékes muflon populáció él a területünkön, az országos ranglista 6. helyén a Farkasgyepűi Erdészet területén elejtett muflon kos szerepel. Gímbikában ugyan nem tartozunk az élvonalba a trófeasúlyokat tekintve, nálunk 12 kg-ot meghaladó gím trófea kevés van – hat-nyolcévente esik egy-egy példány -, viszont gyönyörű sötét színezetű, gyöngyözött trófeájú gímbikák élnek területünkön, amiket vendégeink nagy örömmel keresnek – ezt már Korn Ignác vadgazdálkodási osztályvezető mesélte az állományról. A Bakonyerdő Zrt. által kezelt területekre jellemzően külföldi vendégek jönnek vadászni, a sportvadászok 85-90 százaléka az országhatáron kívülről érkezik, az alacsonyabb árfekvésű tarvad vadászatára azonban egyre nagyobb számban jelentkeznek hazai vendégek. A gazdasági válság persze a vendégvadászatra is rányomja bélyegét, ám miközben a nagy értékű társas vadászatokra kisebb az igény, addig a gímbika és az őzbak tekintetében egyre nagyobb az érdeklődés.
-Azoknak a vendégeknek egy része, akik eddig Somogyban, Zalában, Gemencen nagy bikára vadásztak, most eljönnek hozzánk kisebb bikát lőni, hiszen területünkön hegyvidéki, középhegységi, kisebb trófeájú állomány él, így ez nyilvánvalóan az árban is érvényesül, ez pedig a kereslet növekedését eredményezte az elmúlt egy-két évben – magyarázta az osztályvezető. A Bakonyerdő Zrt. kínálatában jelentős a nagyvad terelővadászat is, ami során vaddisznót, gím, dám, muflon és őz tarvadat is terítékre hozhatnak a vendégvadászok, így nagyobb teríték érhető el és növekszik a bérvadászati hányad, vagyis a trófeás vadak mellett az állományszabályozáshoz szükséges tarvadak egy részét is a fizető vendégek hozzák terítékre. A Bakonyerdő Zrt-nél így kiválóan összehangolható a vendégvadásztatás és az állományvédelem, állományjavítás feladatának ellátása. A kiállításon természetesen mindegyik vadászati lehetőséget bemutatják az érdeklődőknek, az eddigi tapasztalatok szerint a szlovák vendégek nagy része a gímbika vadászat iránt érdeklődik, német nyelvterületről pedig leginkább a vaddisznóhajtásokra van nagy érdeklődés.
A FeHoVa mindig hoz néhány új vendéget is a cégnek, emellett pedig kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a visszajáró sportvadászokkal tartsák a személyes kapcsolatot, megújítsák a szerződéseket és megismertessék őket az új árakkal, lehetőségekkel. A 19. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás pozitív hozadéka abban is rejlik, hogy a portfólióhoz tartozó többi erdőgazdasággal közösen megjelenve a vendégek össze tudják hasonlítani az erdőgazdaságok kínálatát, a munkatársak pedig szakmai tapasztalatot cserélnek – mondta el a vasárnap estig tartó rendezvényről Korn Ignác. A Bakonyerdő Zrt. munkatársa úgy fogalmazott, a kiállításon a hazai vendégek száma kis mértékben csökkent, viszont élénkebb a külföldiek érdeklődése, az eladásra szánt vadmennyiséget pedig vélhetően az előző éveknél nagyobb arányban tudják értékesíteni. 
A kiállítás egyébként a vadász, horgász termékek és szolgáltatások bemutatása és kínálása mellett sok színes kísérő programmal teszi teljessé a négy napos rendezvényt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!