Szakmai napot tartottak az óvodapedagógusok


2012-02-17 21:24:06  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Szakmai napot tartottak az óvodapedagógusok főképe
A Jókai Mór Művelődési Központ sikeres Tudás-Szín-Tér programja felkarolta a Pápai Drámaműhely módszertani képzéseit is, amelyek már régóta zajlanak a Weöres Sándor Általános Iskola együttműködésével. A képzések közül a projekt során is kiemelkedő szerepet kapott az a drámafoglalkozás, amelyet Kunné Darók Anikó tartott az óvodapedagógusok számára. A programnak akkora sikere volt, hogy a szervezők ismét felkérték a népszerű drámapedagógust egy intenzív szakmai nap megtartására. A szakmai nap első fele ma délután kezdődött és holnap délelőtt folytatódik a Huszár Lakótelepi Óvodában önkéntes gyerekek közreműködésével - tudtuk meg Baloghné Uracs Marianna szervezőtől.
- A foglalkozások során lesz egy kis elméleti, beszélgetős rész is, de természetesen Kunné Darók Anikónál már tudjuk, hogy sok-sok kincset rejt a tarsolyában, így több gyakorlati ötletet és tapasztalatot ad át az óvodapedagógusoknak óvodai drámajáték koktéljából - mondta az intézményvezető-helyettes.
Pápa Város és Vonzáskörzete Óvodapedagógusainak Egyesületének vezetője, Csákváry Judit kiemelte, az óvodapedagógusoknak fontos, hogy ezt a nem is annyira új, de számunkra még ismeretlen módszert megismerhessék, megtapasztalhassák, megnézhessék.
Amit külön köszönünk, hogy ezt gyerekekkel együtt élvezhettük, hiszen Kunné Darók Anikó az az óvodapedagógus, aki már másodszor mutatta be nekünk, hogy ismeretlen gyerekekkel kettő perc alatt csodára képes - mondta Csákváry Judit.
Nemcsak a városi, a vidéki óvodákban is több óvodapedagógus van már, akik komolyabban foglalkoznak a drámapedagógiával. Csákváry Judit személy szerint is nagyon fontosnak tartja az ilyen szakmai napokat.
- Régóta foglalkozom a drámapedagógiával. Még Tapolcafőn dolgoztam gyakorló óvónőként, amikor elvarázsolt vele a kolléganőm, hiszen a drámapedagógia által úgy lehetett a gyermekeket tevékenységre ösztönözni, hogy csak elkezdtem játszani és nem az volt a fontos, hogy irányítsam, mi a feladatod, mit kell csinálnod. A játék közben ők észrevétlenül olyan viselkedésformákat, újfajta cselekvéseket és tudást szereztek, amit máskülönben nagyon nehéz lett volna megszerezniük.
Kunné Darók Anikó Jászberényből érkezett és már több mint 15 éve foglalkozik drámapedagógiával. A szakmai napok fő szálaként a mesét hozta el olyan játékokon keresztül, amely a gyerekek társismereti, önismereti képességeit fejleszti, valamint pozitív hatást gyakorol szociális magatartásukra.
Olyan társas játékokat hoztam, amely során a gyerekek jól tudnak szocializálódni és mindezt játék során teszik. Nem kell drámapedagógusnak lennünk ahhoz, hogy bátran nyúljunk ezekhez a nevelési technikákhoz. Például olyan játékokat hoztam, amelyek a bizalmon alapulnak: csukott szemmel követem a társam hangját, csak a kezét fogom, nem eresztjük el egymás tekintetét. De nagyon érdekes és újfajta versenyjátékokat, csoportfejlesztő játékokat, és kreatív bábokat, tárgyakat is hoztam. Ez nem egy elméleti továbbképzés, sokkal inkább a gyakorlatra épül, amit akár már hétfőn el is kezdhetnek a kollégáim, nem kell hozzá a jegyzeteket, szabályokat bújni, hiszen kész van a gyerekek számára az új mesekoktél - mondta az óvoda-és drámapedagógus.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!