Mókaházasság a Vajdai Óvodában


2012-02-17 21:01:45  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Mókaházasság a Vajdai Óvodában főképe
A Vajda Péter Lakótelepi Óvoda az idei évben is megtartotta hagyományos farsangi mulatságát. A gyerekek már hetekkel ezelőtt lázasan készültek e jeles napra. Az óvoda öt csoportja közös játékkal, mókás versennyel, tánccal és finom farsangi fánkkal ünnepelte a kicsik számára az egyik legkedveltebb ünnepet.
A hagyományőrző Napsugár csoport idén mókaházasság című játékával elevenítette fel a farsangi mulatságok idejét.
- A farsangi lakodalmas játékok közül a leglátványosabb a nyugat-dunántúli rönkhúzással összekötött mókaházasság. A felvonulásban az álmenyasszonyokon és- vőlegényeken kívül a násznép, ördögök, cigányok és mesteremberek vettek részt, egy mókás esküvőt játszottak el. A rönkhúzást akkor rendezték meg, mikor a községben abban az esztendőben nem volt lakodalom. A rönkhúzás egyben vénlánycsúfoló is volt. Ezzel a játékkal szerettük volna a gyerekekkel megismertetni a régi hagyományokat - mondta Kiss Zoltánné óvónő.
A Rozmaring csoportban a gyerekek közös táncokat tanulhattak szüleikkel, míg a Szivárvány csoportban farsangi lánycsúfolókat játszottak az ovisok.
A program az új tornateremben folytatódott, ahol közösen táncoltak a menyasszonyok és a kalózok.
A farsangi ünnepkör február 21-én zárul, amikor a Napsugár csoport busómaszkba öltözve űzi el a telet.

Képek:


Címkék: farsang
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!