Maszkabál a Tarczy kéttannyelvű tagozatán


2012-02-16 19:47:54  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Maszkabál a Tarczy kéttannyelvű tagozatán főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola Kéttannyelvű tagozatán ma délután tartották a hagyományos alsós farsangot. A program megnyitójaként néhány negyedik osztályos tanuló a farsangi szokásokat, hagyományokat osztott meg társaival.
A farsangi időszak január 6-án, vízkeresztkor kezdődik és egészen hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart. Ezt az időszakot az evés-ivás, a disznótorok és a jelmezes felvonulások jellemzik. A farsang a tavaszvárás ősi örömünnepe. Az ünnep jellegzetes étele a fánk, amelynek ősi erőt tulajdonítottak. Régen a farsang utolsó három napján táncmulatságokat rendeztek. Ezeknek elsődleges célja a párválasztás volt. A farsang utolsó napjaiban házról, házra jártak a köszöntők, jókívánságokkal köszöntötték a házigazdát, aki ezt adománnyal hálálta meg, többnyire tojást, húst, kolbászt vagy pénzt adott.
Az ünnepkör jellegzetes játéka az álarcos alakoskodás volt. A legkedvesebb jelmezek: a koldus, a vőlegény, medve, cigány és betyár voltak. Gyakoriak voltak a vidám lakodalmas paródiák is, ahol a menyasszony fiú, a vőlegény pedig lány volt.
A mai délután fénypontja a hét osztály maskarás felvonulása volt a tornateremben. Az idei évben is egy három tagból álló zsűri a legötletesebb és a legjobb otthont készült jelmezt jutalmazta oklevéllel és apró ajándékkal.
Hardi Tünde tagozatvezető kérdésünkre elmondta, ez a második maskarás felvonulás ebben a tanévben, hiszen már Halloween-kor is beöltözhettek a gyerekek. Az amerikai ünnepkor inkább a sötétebb jelmezek, a boszorkány, a vámpír dominál, ilyenkor pedig a színes, vidám maskarák a kedveltebbek a diákok körében.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!