Gondokat okoz a hóátfúvás


2012-02-16 12:23:06  | cikk: mo  | fotó: www.met.hu  | 


Gondokat okoz a hóátfúvás  főképe
Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga illetve narancssárga riasztást rendelt a viharos szél miatt. Napközben a legerősebb széllökéseket a Kisalföld és a Balaton-Bakony térségére jósolják a meteorológusok. Ezeken a területeken a széllökések elérhetik a 80-90 km/órát. A szél főként a Bakonyban okoz hófúvást. Polgár Elemér érdeklődésünkre elmondta, a rossz látási viszonyok és a hóátfúvások miatt szinte mindenhol hófödte, fehér utakkal találkozhatunk. A Magyar Közút Pápai Üzemmérnökségének vezetője arról tájékoztatott, a kezelésükbe tartozó útvonalakat 10 hóekével felszerelt gépjárművel folyamatosan tisztítják. A Bakonyban különösen nagy gondot okoz a pár perc alatt leesett 3 cm hólepel. Polgár Elemér elmondta, ahol eddig fekete, hómentes volt az út, most mindenhol havas és hófödte. Az üzemmérnökség vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a gépjárművezetők nagyobb körültekintéssel, óvatosan vezessenek a rossz látási és útviszonyok miatt.

Képek:

nincsenek képek

Figyelmeztető előrejelzés
Csütörtök estig a Dunántúlon továbbra is viharos (65-85 km/h, a Bakonyban helyenként 90 km/h-t meghaladó) széllökések kísérik az északnyugati szelet, ami hófúvást, néhol erős hófúvást okozhat. Északkeleten, illetve Bács-Kiskun megyében a legerősebb széllökések 55-65 km/h körül várhatók, ezért ott is erős hófúvásra kell számítani. Késő estére jelentősen mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás. Csütörtökön elszórtan alakulhat ki hózápor (lepel-3 cm).
Péntek hajnalban északnyugat felől havazás kezdődik, amely délkelet felé terjed, illetve amit nyugaton eső, a középső megyékben havas eső vált fel. Éjfélig általában lepel-5 cm friss hó hullhat, de a Dunántúli-középhegységben 6-8 cm friss hó hullhat. A Bakonyban a megerősödő északnyugati szél hófúvást okoz.
(www.met.hu)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!