Közkívánatra: a pápai repülőtér története volt a téma a Honismereti Körben


2012-02-15 20:36:57  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Közkívánatra: a pápai repülőtér története volt a téma a Honismereti Körben főképe
Sokan eljöttek ma a Honismereti Kör soron következő összejövetelére. Homor György ezredes sajnos kórházba került, így ma közkívánatra Huszár János tartott előadást a kör tagjainak. A pápai repülőtér történetét összefoglaló előadás az ejtőernyősök mellett kitért a bombázó alakulatra, a szovjet repülőezredre valamint a harcászati repülőezred történetére is. A pápai repülőteret 1936-ban kezdték el építeni és 1937-ben adták át, pontosan azon a napon, amikor a budaörsi repülőteret.
- A trianoni békekövetelmények miatt a pápai repülőtér átadóját titokban rendezték meg. Az újságok csak annyit írtak az akkori gépbalesetről, hogy lezuhant egy sportrepülőgép. Akkor, akik bevonultak a repülőtérre, nem katonai alakulathoz, hanem csendőrséghez jöttek. Klement Rudolf, aki nemrég halt meg, még próbacsendőrként került ide, nem voltak katonai rendfokozatok sem, de katonai egyenruhát hordtak az emberek. Ilyen rendfokozatok voltak, mint légügyi felügyelő, légügyi főfelügyelő, légügyi vezető felügyelő, ezek voltak a tisztek. A légügyi mester, légügyi almester és a légügyi főmester pedig a tisztesek voltak.
Huszár János előadásában részletesen ismertette a repülőtéri élet különböző rendezvényeit, és a hallatlanul izgalmas építésének történetére is kitért. Mint mondta, a „tenyérnyi repülőtér pályája maga 190 katasztrális hold volt, ma pedig akkora, hogy belefáradunk.” Szó volt arról is, hogy 15 földtulajdonostól elvették a földjét, amikor 1942-43-ban óriási szabású építkezések voltak a reptéren. Ekkor épült az a csarnok is, amelyben később az ejtőernyőket szárogatták és hajtogatták a katonák. Huszár János érdekes előadásából az is kiderült, hogy először nem harcászati gépek voltak a pápai repülőtéren, hanem „mindenféle szedett-vedett gépen gyakoroltak repülni a katonák.” 1938-ban került ide két század modern könnyűbombázó, amit a németektől vett a reptér és a második világháborúban már használták is.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!