Egy fiatal tehetség a Diákgalérián - Varga Benedek önálló fotókiállítása a Türrben


2012-02-15 19:15:21  | cikk: mo  | fotó: vargabenedek.hu  | 


Egy fiatal tehetség a Diákgalérián - Varga Benedek önálló fotókiállítása a Türrben főképe
Fekete Gábor rajztanár egy éve indította útjára a Türr István Gimnáziumban a Diákgaléria kezdeményezést, melynek célja, hogy az iskolában tanuló fiatal alkotók munkáit bemutassa az intézmény közösségének, és ezáltal segítse tevékenységük népszerűsítését szűkebb környezetükben. A Diákgaléria első egyéni kiállítása Varga Benedek munkáiból állt össze. Az intézmény végzős tanulója 2008-ban kezdett fotózni, az iskolai tárlatra három év munkáját hozta el, tájképei legjobbjait. Fekete Gábor szerint egy jó fotós a hétköznapi pillanatokban is megtalálja az izgalmasat, a különlegeset. A rajztanár úgy véli, Varga Benedeknek már van kéznyoma, képei kifinomult stílusról árulkodnak, játszik a fényekkel és finoman bánik az utómunkával. Fekete Gábor olyannyira értékesnek találja Varga Benedek alkotásait, hogy fotóit nevezte a kétévente megrendezendő rangos Helikon versenyre. A pedagógus elmondta azt is, a megmérettetésen igencsak erős a mezőny, ezért a verseny kitűnő alkalom lesz az országos bemutatkozásra.
Varga Benedek három ország tájképeit mutatja meg a Diákgaléria kiállítás falain. Fotói többnyire a családi kirándulásokon készültek, nincs olyan utazás, ahová ne vinné magával tükörreflexes fényképezőgépét. Ahogy mondta, a kirándulások sokszor beillenek egy-egy fotótúrának is, célja pedig, hogy tájképeivel olyan helyekre kalauzolja el a befogadót, ahova nem mindenki juthat el. A Diákgalérián szereplő fényképek Magyarországon, Romániában és Svájcban készültek. Az ifjú fotós azonban nemcsak tájképeket készít. Kedvenc témái közé tartoznak az emberek, a portrék is – tudtuk meg Varga Benedektől.    
A 19 éves fiatalember a nemzetközi porondon is megméretteti fotóit. Nemrég akadt rá a World Photography Organisation Sony World Photography Awards 2012 pályázatára, amit a világ legnagyobb fotós eseményének kiáltottak ki. Varga Benedek a kiírás szerinti három kategóriának megfelelően kiválasztotta kedvenc fotóit és beküldte a fotópályázatra, ahova idén több mint 112.000 fotó érkezett, 171 országból. A WPO közzétette a Sony World Photography Awards döntőseinek listáját, amelyen Plaszkó Noel mellett Varga Benedek neve is szerepelt, így a világszínvonalú versenyen ők ketten képviselik hazánkat. Varga Benedek a 20 év alattiak versenyében, a kultúra kategóriában esélyes a fődíjra. A fiatal művészpalánta izgatottan várja az eredményeket.

Képek:

Varga Benedek saját magáról
1992-ben az év 218. napján születtem Pápán, és azóta is itt töltöm boldog, fotózásokkal teli napjaimat. Szüleimnek köszönhetően elég korán megismerkedtem a képek világával, hiszen alsós korom óta rendszeresen megfordultam munkahelyükön, a Pápa Városi Televízóban. Ám először nem a fotózás ragadott magával. A mozgóképek világában töltöttem el egy kis időt, de valahogy nem találtam a helyem. Aztán 2008 tavaszán a családi fényképező a kezembe akadt, és teljesen lenyűgözött az új világ amibe kerültem: a pillanatok mozdulatlan világa amit a fények hoznak létre… Hamarosan kaptam egy Canon DSLR szüleimtől. Ezek után minden szabadidőmet a fényképezésnek szenteltem. Mindent lefotóztam, ami megragadta a kutató szemem, ami valami érzést, élményt adott át nekem. És tanultam. Kutattam, hogy lehet még jobb fotókat lőni. Mindent tudni akartam a rekesztől és a záridőtől kezdve egészen a digitális utómiunkáig. Ezenkívül rengeteg fényképet néztem meg és kerestem, mitől lesz egy fotó magával ragadó, mi az a plusz, amitől a nézőben érzelmeket kelt. Még nem sikerült specializálódnom. Nem találtam még meg a fotográfiának azt a műfaját amiben elmélyülhetek. De törekszem rá és remélem egyszer sikerül. Addig pedig mindent le fogok fotózni…
(www.vargabenedek.hu)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!