Nem csak az autóbuszokat és tehergépkocsikat vizsgálják


2012-02-14 21:32:29  | cikk: HuHa  | 


Nem csak az autóbuszokat és tehergépkocsikat vizsgálják főképe
Az idei első TISPOL akció zajlik ezekben a napokban nemcsak városunkban, hanem az ország, sőt Európa nagyon sok pontján. A nemzetközi szintű, fokozott rendőrségi ellenőrzés fő célpontjai ezúttal a tehergépjárművek, az autóbuszok és az egyéb személyszállító járművek. A közlekedési akció ma reggel kezdődött és csütörtök estig tart. Ennek keretében a tömegközlekedési eszközök esetében kettős ellenőrzést tartanak a rendőrök, egyrészt a város tömegközlekedési cégénél, a telephelyen ellenőrzik az autóbuszokat, másrészt a forgalomban közlekedő személyszállító járműveket és tehergépjárműveket vizsgálják.
-Az ellenőrzések során a tahográf korongokat és a hozzájuk tartozó berendezéseket is vizsgáljuk, ellenőrizzük a vezetési és pihenőidő arányának helyes megválasztását, és ha szabálytalanságot tapasztalunk, akkor intézkedést kezdeményezünk – mondta el Bauer Tibor rendőr százados, a Pápai Rendőrkapitányság közrendvédelmi és közlekedésrendészeti osztályának vezetője.
A fokozott közúti ellenőrzés alól természetesen a többi közlekedő sem mentesül, hiszen a személygépjárműveket is vizsgálják az akció során a rendőrök. A fokozott közúti ellenőrzések egyébként rendszeresek városunkban, az európai szintű központi ellenőrzések mellett többször országos és megyei akciókkal, illetve kapitánysági kezdeményezésekkel próbálják a közlekedőket a helyes magatartásra ösztönözni.
-A központilag szabályozott akciók eredményeit országos és megyei szinten értékelik, de itt kapitánysági szinten is végzünk elemző-értékelő tevékenységet. Ennek során a közlekedési balesetek alakulásának, veszélyhelyzetek alakulásának, rendőri intézkedések szabálysértési mutatói helyszíni koncentrálásának figyelésével igyekszünk megtalálni azokat a helyszíneket és időintervallumokat, amelyekre az ellenőrzéseinket szervezni kell a hatékonyság érdekében – magyarázta az osztályvezető, hozzátéve, az ellenőrzési célok között visszatérően szerepel a kerékpárosok közlekedésének vizsgálata, a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek alkalmazásának ellenőrzése.
-Havi szinten átlagosan tíz-tizenkét fokozott ellenőrzést tartunk, ezek részben központi irányításúak, részben helyi kezdeményezésűek, ahogy az imént említettem.  A közlekedési akciók változó időtartamúak, van köztük nyolc órás vagy akár huszonnégy órás is – mondta el az ellenőrzések rendjéről Bauer Tibor. Az ellenőrzések során a rendőrök a teljes technikai palettát igénybe veszik, a saját állományon kívül pedig gyakran együtt dolgoznak a polgárőrökkel, a készenléti rendőrség állományának tagjaival, de egyes speciális területeken –mint például az erdők rendjének védelmében és az illegális közlekedők kiszűrésében a Bakonyerdő Zrt.-vel, - civil szervezetekkel is. A technikai eszközök rendszeresen használt tárházába tartozik a sebességmérő berendezés, az ittas vezetők kiszűrésére alkalmas hagyományos és elektronikus alkoholszonda és a tavaly üzembe helyezett Sigmoid berendezés.
A ma kezdődött fokozott közlekedési akcióban már a délelőtti, Vásár utcai ellenőrzési ponton több szabálytalan gépjárművet szűrtek ki a rendőrök a forgalomból, legtöbben a biztonsági öv használatára vonatkozó szabályt sértették meg. Az ellenőrzés csütörtök estig tart, addig a fő célpontot jelentő – személyszállításra és teherszállításra alkalmas - gépjárművek mellett a többi közlekedő is számíthat vizsgálatra.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!