A vízmérők is fáznak...


2012-02-13 13:37:04  | cikk:  | 


Megérkezett az igazi téli időjárás; már nem is hittük, hogy lesznek olyan napok, hetek, amikor süvít az északi szél, fagyott hó ropog a lábunk alatt, amikor kimozdulni sincs kedvünk a jó meleg szobából.
Bizony nemcsak mi emberek fázunk, hanem a vízórák és a vízvezetékek is. „Ők ˝ nem tudnak behúzódni a fűtött lakásba, csupán ránk számítanak, hogy megvédjük őket a hidegtől, a fagytól.
Az elmúlt pár nap tapasztalatai alapján megállapíthatjuk, hogy vízóráinknak nem voltunk gondos gazdái. A Vízmű dolgozói egy hét alatt 65 db elfagyott vízmérőt cseréltek le és 35 „életét” mentették meg az utolsó pillanatban. A vízóra akkor menthető meg, ha a számlap-üveg még nincs szétpattanva. Ebben az esetben lassú (  nem nyílt lánggal végzett ) melegítéssel  lehet próbálkozni. Milyen jelenség árulja el, hogy elfagyott a vízmérő?
A csapokból alig vagy egyáltalán nem folyik víz, a vízóra üvege szilánkokra tört. Mit lehet tenni ebben az esetben? Ilyenkor hívjuk a Vízmű szakemberét a 89-510 641-es telefonszámon.
Kevesen tudják, hogy a vízmérő és a vízvezeték védelméről  a fogyasztó köteles gondoskodni. Őt terheli anyagilag az új vízmérő és a feleslegesen  elfolyt  vízmennyiség ára. Tehát egy kis odafigyeléssel rengeteg kiadástól menthetjük meg magunkat.
Különös gondot jelentenek a fűtetlen helyiségben (pl. pincében) futó vezetékek, nem is beszélve a lakatlan ingatlanokról. Ilyen esetben víztelenítést, szigetelést kell  végezni  a fagy beállta előtt.  Ha ez nem oldható meg, akkor a csapo(ka)t „csöpögőre”  kell állítani a rendkívül hideg napokon.
A vízmérőt nem elegendő csak egy ronggyal letakarni! A rongy átnedvesedik, megfagy és így már nem jelent védelmet. A fagyást okozhatja az is, hogy a vízóra aknafedele nem zár rendesen. Az is előfordul, hogy a locsolótömlőnek vágtak ki rést az aknafedélen,ahol szivárog a hideg a vízmérőhöz. Minden kis lyukat szigetelni. A legjobb védelem az aknafedél szigetelése.
Aki még nem gondoskodott a vízmérő és a vezetékek „téliesítéséről”, tegye  meg!
Talán még nem késő.
Részletesebb információt a www.papaivizmu.hu honlapon találnak fogyasztóink. 

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!