Népzenei együttest hozott a Mikulás


2009-12-06 18:20:47  | cikk:  | fotó: Babos Petra  | 


Népzenei együttest hozott a Mikulás főképe
December 5-én, szombaton délután a Csík Zenekar adott koncertet a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében a Pápai Református Gimnázium Kollégiuma tanulóinak és nevelőinek.
- Mikulási ajándéknak szántunk a gyerekeknek a népzenei élet egyik meghatározó szereplőjének előadását. Fontosnak tartjuk a nemzeti nevelést, mivel jövő évtől művészeti iskolává is válunk, ezért is szeretnénk ezt a „vonalat” erősíteni - mondta el Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes.

A Csík Zenekarról:
- A Csík Zenekar magyar népzenei együttes, 1988 óta a magyarországi népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Az eltelt két évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt. Munkájuk legnagyobb elismerését jelzi a Fonogram-díj, melyet 2007 év elején érdemeltek ki legutóbbi, azóta aranylemezként számon tartott "Senki nem ért semmit" című albumért világzene kategóriában. A zenekar tagjai: Majorosi Marianna – ének , Barcza Zsolt – cimbalom , Bartók József – nagybőgő , Csík János – hegedű , Kunos Tamás – brácsa , Makó Péter – fúvós , Szabó Attila – hegedű .

Babos Petra

Képek:

A zenekar története:

 Csík János zenekarának első formációja 1988-ban alakult meg, mégis jelenlegi összeállításukban jutottak el pályájuk csúcsára, s lettek Magyarország egyik legnépszerűbb népzenei együttese.

Az együttes Kecskeméten kezdte tevékenységét, s a vidéki zenekarok közül szinte egyedül tudta állni a versenyt a legjobb budapesti táncházi bandákkal hosszú távon. A zenekar számára nagy elismerés volt, hogy 2000-ben az olimpiai játékokat kísérő kulturális programhoz őket választották ki, hogy képviseljék Magyarország népi kultúráját Sydneyben. Ekkorra már több sikeres lemezük megjelent, s táncházaik, fellépéseik nagy népszerűségnek örvendtek. Bár az együttes összetétele az idők folyamán sokszor változott, többen már a kezdeti években az együttes tagjai, vagy előadásaik, lemezeik állandó közreműködői voltak. Ilyen volt Majorosi Marianna, aki a Magyar Állami Népi Együttes egyik vezető táncosa is volt, mostanra viszont már az ország egyik legjobb népdalénekeseként ismert, önálló lemeze is megjelent. A kontrás Kunos Tamás is - néhány év kihagyással - szinte végig az együttes tagja volt. Szabó Attila, a másik prímás 1995 óta játszik már az együttesben, miközben sokáig párhuzamosan az egri Gajdos prímása is volt. 2000 után több fiatal került az együttesbe, így a tangóharmonikás és cimbalmos Barcza Zsolt is.

2002-ben tragikus esemény következett be, Csík János nagyon súlyos autóbalesetet szenvedett, amiben a bal karja több helyen eltört. Mivel a sérült kar nem jól forrt össze, sokáig kérdéses volt, hogy vehet-e még kezébe vonót valaha. Az egész népzenész társadalom megmozdult, segélykoncertet szerveztek a prímás és családja megsegítésére, amin sok jelentős zenész ott volt. A zenekar ebben a nehéz időszakban sem szűnt meg létezni, a másik prímás, Szabó Attila vezetésével játszottak. Aztán "Janika" kezdett felépülni, s fokozatosan visszanyerte képességét a hegedű megtartására és a vonó kezelésére.

Albumok: 1993 – "Boldog szomorú dal"
                 1998 – Tiszta szívvel
                 2001 – A kor falára
                 2004 – Be sok eső, be sok sár
                 2005 – Senki nem ért semmit
                 2008 – Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…

Legfontosabb fellépéseik:

2000- Sydney Olimpia, Magyar Kulturális Delegáció
2001- Olaszországi turné
2002- Amerikai koncert körút
2006- Sziget Fesztivál Világzenei Nagyszínpad  „Kaláka Fesztivál” - Diósgyőr , Észtország, koncert turné
2008- Brüsszel – lemezbemutató koncert

Forrás: www.wikipedia.org

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!