Pápa lesz a Zabhegyező Gyermekfesztivál helyszíne


2012-02-11 13:30:52  | cikk: mo  | 


Pápa lesz a Zabhegyező Gyermekfesztivál helyszíne főképe
A Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesülete a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola székhelyintézményében tartotta meg második felkészítő foglalkozását, melyen közel 80 ún. „rendező”, „családokba” tömörülve dugta össze a fejét annak érdekében, hogy a Pápán rendezendő 21. Nemzetközi Gyermekfesztivál minél színvonalasabb programot kínáljon a fiatalok számára. A gyermekfesztivál előkészítő hétvégéin az egyesület tagsága vesz részt, az ország minden pontjáról, sőt Erdélyből is érkeztek animátorok. Ilyenkor nagy hangsúlyt  fektetnek a csapatépítő programokra. A maihoz hasonló megbeszéléseken szituációs játékokkal, helyzetgyakorlatokkal fejlesztik önmagukat és egymást a résztvevők – tudtuk meg a gyermekfesztivál technikai programigazgatójától.
ŰHankó Franciska elmondta azt is, a gyerekfesztivált 1992 óta minden évben a tavaszi szünetben rendezi meg a Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete. Átlagosan 80-100 rendező biztosítja az öt napon át tartó szórakozást mintegy 350-400 gyermek számára, akik az ország különböző településeiről és határainkon túlról érkeznek hozzánk. A rendezvény elsősorban az általános iskolás korosztálynak szól, 6-12 éves kor között. A résztvevő csoportok eltérő kultúrákból érkeznek, így a fesztivál megőrzi a legkülönbözőbb érdeklődési körök sokszínűségét. 1999-től a fesztivált nemcsak Budapesten, hanem szerte az országban megrendezik: otthont adott már a rendezvénynek - többek között - Sopron, Hódmezővásárhely, Budaörs, Zirc, Eger, Veszprém vagy Kétegyháza is.
A Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete idén úgy döntött, Pápa lesz a fesztivál házigazdája. Hankó Franciska elmondta, Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője üdvözölte a kezdeményezést, Venczel Csaba, a Tarczy Lajos Általános Iskola igazgatója pedig már helyet is biztosított a rendezvénynek. Így a Zabhegyező Nemzetközi Gyermekfesztivál áprilisban, a tavaszi szünetben a Tarczy iskola aulájában lesz. A programban szerepel egy nyitott nap megszervezése is, melyen bárki részt vehet és megismerkedhet az egyesület által szervezett, közösségformáló játékok tárházával. A nyílt napot a pápai Esterházy-kastély udvarán tartják – derült ki a megbeszélésen.

Képek:

Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesülete
Az első magyarországi civil animátor egyesület, mely 1991 júniusában alakult azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a gyermekanimátor-kultúra kialakulásához és elterjedéséhez. Az animátor az informális és non-formális tanulás eszközeivel és a magatartási minták szocializációjával neveli, oktatja illetve fejleszti a gyerekeket és fiatalokat. Célja az őket körülvevő családi, iskolai vagy kulturális környezetben segíteni és befolyásolni a pozitív irányú csoportos és egyéni folyamatokat. Az egyesület tehát animátorokat készít fel. Tagjai gyerekkel iskolában és iskolán kívül az informális és a non formális tanulás módszereit használó önkéntesek és hivatásosok, civilek, segítő szakemberek, pedagógusok. Az egyesület által létrehozott szakmai anyagok hozzájárulnak a oktatói – nevelői tevékenység minőségének javításához.
Az egyesület játszóházakat, klubokat, szakköröket működtet különböző helyszíneken, ám nagyobb méretű tevékenységet is folytat, mint a  táborok, hagyományőrző táborok,  fesztiválok megrendezése. Ez utóbbiakat kiterjesztette az ország határain túlra is. A szervezet részt vesz élménypedagógiai és kalandpedagógiai konferenciák megszervezésében, civil szervezetek bemutatkozását, kapcsolatfelvételét szolgáló programokon, valamint animátor képzés-sorozatot indított el  a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával „Animáció és Multikulturalitás” címmel a Multikulturális tartalmak és interkulturális nevelés témakörében. A szervezet tevékenysége 1993 óta nemzetközi, 1995 óta működik helyi csoport Romániában (Nagyvárad) és Szerbiában (Bácskossuthfalva). A tagság kétharmada húsz évnél fiatalabb és csak néhányan idősebbek huszonöt évnél. Az egyesület alapelve a nyitottság, ennek megfelelően elhatározása alapján minden gyerekekkel foglalkozó fiatal beléphet a szervezetbe, viszont a rendezvényeken való részvételnek nem feltétele az egyesületi tagság. Ezen alapelv megvalósításának érdekében az egyesület jó kapcsolatokra törekszik minden gyerek- és gyerekérdekű szervezettel. Az egy településen élő, illetve tanuló tagok “helyi csoportokba” tömörülnek. A helyi csoportok rendszeres klubokat, szakköröket, táborokat, illetve nagyobb programokat szerveznek gyerek- és ifjúsági csoportok számára.
Az egyesület szakmai együttműködési szervezet, amelynek céljai:
    fiatalok felkészítése gyerekfoglalkozások vezetésére
    gyerekanimátorok továbbképzése
    módszertani anyagok terjesztése
    gyerekanimátorok közötti kapcsolat- és információszervezés
    közös rendezvények szervezése gyerekanimátorok, illetve gyerekközösségek számára
    részvétel más szervezetek gyerekprogramjainak megvalósításában
    hozzájárulni a magas színvonalú gyerekanimátor-kultúra kialakulásához és elterjedéséhez
(www.zabhegyezo.hu)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!