Az újraértelmezett evangélium - Márk kísérlet


2012-02-07 21:54:03  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Az újraértelmezett evangélium - Márk kísérlet főképe
15 lelkes baptista előadó interaktív előadás keretében vitte színre, mindösszesen három próba után Márk teljes evangéliumát, két felvonásban a Petőfi Sándor Gimnázium aulájában. A rendező Benedek Zalán volt, aki a Mobil Evangelizációs Csapat keretében már számos dunántúli településre ellátogatott különleges rendezésével. Pápán a Baptista Gyülekezet tagjai adták elő a nem mindennapi darabot.
- Maga a színház már gyerekkoromtól fogva része volt az életemnek, hiszen gyerekszínészként kezdtem, majd később az egyetemen színháztudományt tanultam Veszprémben, segédrendezőként pedig Győrben kezdtem el dolgozni.  Mindösszesen három alkalommal ültünk le a pápai csoporttal, hogy elpróbáljuk Márk evangéliumának drámai feldolgozását, mivel ez egy közvetlen, improvizatív előadás. A szöveg adott, csak néhány részben változtattunk, a narrációs részeket dialógokra, párbeszédekre cseréltük fel - mondta el Benedek Zalán.
A darab egy kör alakú térben játszódik, azaz a nézők számára a székeket egy körben rendezik el, úgy, hogy középen maradjon elegendő hely a "színészeknek", a székek között y formában 3 kivezető "folyosót", a székek mögött pedig egy "kerengőt" kihagyva áll fel a pódium. A közel másfél órás interaktív előadás végig a közönség körében játszódik, s időnként bevonja a nézőket is a színjátékba. A „Márk Drámában” nincs jelmez, nincsenek kellékek, nincsenek mikrofonok, nincs narrátor, és nincs kötött forgatókönyv se. Ez a típusú előadás a nézőt is résztvevőjévé teszi a történetnek, s így emberközelivé válik számukra az evangélium története, és megmozgatja érzelmeiket is.
Ez a legrövidebb evangélium a Bibliában, amely keretes szerkesztéssel íródott, ezért könnyű megtanulni, s ebből fakadóan előadni is. Az esemény pergő, dinamikus és a dráma alapegysége is megtalálható benne, végig van benne konfliktus Jézus és a farizeusok között.
A különös előadásmód megálmodója egy angol lelkész, Andrew Page volt, hazánkban pedig Benedek Zalán rendező honosította meg az újdonságot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!