"A pénteki sajtótájékoztató minden mélységet alulmúlt" - Áldozó Tamás reagált az MSZP Pápa és Vidékével kapcsolatos kijelentéseire


2012-02-07 21:40:10  | cikk: mo  | 



Dr. Áldozó Tamás polgármester sajtótájékoztatón reagált az MSZP helyi szervezetének múlt pénteki kijelentéseire. Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő és Grőber Attila önkormányzati képviselő a Pápa és Vidéke nemrég megjelent különszámát bírálták, melyben a 2011-es esztendő eredményeiről, legfontosabb eseményeiről, beruházásairól esett szó. A polgármester arról tájékoztatott, az összefoglaló különszám megjelentetését a város rendelte meg a Pápa és Vidékét  kiadóként gondozó Pápai Platán Városmarketing és Turisztikai Nonprofit Kft-től, a cikkek nagy részét a Polgármesteri Kabinet munkatársai készítették.
Dr. Áldozó Tamás elmondta, a helyi lapkiadás történetében 1990 óta rendszeres az a gyakorlat, hogy az év elején a helyi újság bemutatja az elmúlt esztendő eseményeit, e mellett a polgármester értékeli az évet és ismerteti a következő esztendővel kapcsolatos elképzeléseit. Hagyományos az is, hogy a szerkesztők kronologikus sorrendben összefoglalót készítenek az elmúlt esztendő kiemelkedő eseményeiről. Az összefoglalót ezúttal – szigorúan a hír műfajának megfelelően – a Polgármesteri Kabinet állította össze – hangsúlyozta a polgármester.
- Tájékoztatási kötelezettsége is van az önkormányzatnak, ezért a korábban megjelent írások alapján összefoglalókat készítettünk a megvalósult európai uniós projektekről, beruházásokról. Az összefoglalóban nem minősítettünk kormányokat, nem hamisítottunk benne évszámokat, egy párt nevét sem írtuk le. Nem tagadtunk el benne semmit, hanem egy objektív képet adtunk arról, hogy ezek a beruházások hogyan kezdődtek, milyen nehézségek árán jutottunk el az átadásig, milyen műszaki tartalommal, milyen forrásból – fogalmazott Áldozó Tamás.
A polgármester hozzátette, megjelent a különszámban az egyesületek részére nyújtott támogatások összege is, hiszen a pápaiaknak tudniuk kell, hogy adóforintjaik mely közösségekhez kerülnek. A szóban forgó lapban megjelent munkaerő-piaci folyamatokról készült cikkel kapcsolatban elhangzott, a közölt adatok a Központi Statisztikai Hivatal és a pápai munkaügyi központ adatbázisából származnak. A témával kapcsolatban dr. Kovács Zoltán kizárólag kormánymegbízotti minőségében nyilatkozott a közigazgatásban lezajló átalakítási folyamatokról.
- A kiadványban nem 32-szer, hanem összesen 66-szor szerepel a nevem. Ebből 29 alkalommal a magyar nyelvű kronológiában, amikor a város képviseletében átadtam, megnyitottam, köszöntöttem, beszédet mondtam. 28 alkalommal az angol nyelvű fordításban és további 9 alkalommal, ebből kétszer alcímként – tette hozzá Pápa polgármestere.
Az MSZP helyi szervezete által múlt pénteken szervezett sajtótájékoztató kapcsán Áldozó Tamás úgy fogalmazott, „kedveli a színvonalas helyi közéleti vitát, de mindaz, ami a pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, minden eddigi mélységet alulmúlt”.
Az MSZP által hiányolt objektivitás és a közös munka eredményének hangsúlyozása kapcsán a polgármester elmondta, valóban nem vitás, hogy a Pápai Hús 1913 Kft-vel kapcsolatban a cikkben elismeri a Gyurcsány-kormányt és volt olyan létesítményátadás, ahova külön meghívták azt a szocialista politikust, aki korábban döntéshozói pozícióban támogatta az adott beruházást.
- Az is egyfajta közös munka, hogy azt a költségvetést, amelyből az önrészt biztosítjuk ezekhez a beruházásokhoz, a Fidesz megszavazza, a szocialisták meg nem. Az én megközelítésem szerint a közös munka és a közös eredmény között más ok-okozati összefüggés van.
Áldozó Tamás a városból történő több mint ezer fős elvándorlás tekintetében arról tájékoztatott, a Városházán rendelkezésre álló dokumentumok alapján elmondható, hogy 2001-ben 33.289 fő volt a város lakossága, ami 2010-re 32.069 főre csökkent, vagyis 10 év alatt 1220 fővel lettünk kevesebben.
- Ha ebből levonjuk a születések és a halálozások különbségét, amit természetes fogyásként vagyunk kénytelenek értékelni, ez – 991 fő, akkor azt láthatjuk, hogy 2001 és 2010 között 229 fővel csökkent a város lakossága. Összehasonlításképpen itt egy másik adatsor: Ajkának 2001-ben 32.169 lakosa volt, míg 2010-ben már csak 29.131 fő élt a városban, azaz 3038 fővel kevesebb. A születések és halálozások számának hasonló alakulása esetén vélelmezhető, hogy a pápai 229 fővel szemben, Ajkáról több ezren vándoroltak el a jobb megélhetés reményében. Ha ezek után a 7,4 százalékos munkanélküliségi rátát összehasonlítjuk a valóban alacsonyabb 5,09 százalékos ajkai rátával, akkor talán nem megalapozatlan az a kijelentésünk, hogy az alacsonyabb ajkai ráta annak köszönhető, hogy elvándorolt a munkaképes korú, szakképzett lakosság a városból. De ez a folyamat nem Pápára, hanem Ajkára igaz – adott tájékoztatást Áldozó Tamás.
A város vagyonának csökkenése tekintetében tett kijelentéseket illetően a polgármester úgy fogalmazott, 2008-ban a város vagyona 25 milliárd 1 millió 615 ezer forint volt, 2009-ben 25 milliárd 416 millió, míg 2010-ben 27 milliárd 258 millió forint, vagyis 2 milliárd forinttal nőtt.
- 2011-es adataink majd a zárszámadáskor lesznek, de azt tudjuk, hogy a tűzoltóság állami tulajdonba vételével csökkent a város vagyona, ugyanakkor néhány beruházás aktiválásával – a Munkácsy iskola átadásával, a Gróf út-Szabadság u.-Böröczky domb vagy a kerékpárutak átadásával – ez a vagyon nőtt. Tehát biztonsággal kijelenthetjük, hogy 2010-ről 2011-re a városnak nőtt a vagyona. Nem csökkent, hanem nőtt. Egy város pénzügyi bizottságának elnöke – ha hitelét meg akarja őrizni – ilyen kijelentést nem tehet, ezzel egyetlen célt szolgálhat csak, a hangulatkeltést.
Az adósságállományt illetően Áldozó Tamás hozzátette, 2011-ben a város hitelt nem vett fel, korábbi hiteleit pontosan törlesztette, tehát nettó adósságállománya csökkent. Ugyanakkor a megkezdett fejlesztések befejezéséhez külső forrást kell bevonni. Ennek kapcsán a polgármester úgy fogalmazott, örülne, ha erről közösen tudnának dönteni.
Gőgös Zoltán véleményére, mely szerint a Fidesz minden problémáért az előző kormányt okolja, Áldozó Tamás így reagált:
- Jelentős részben így van. S hogy a klasszikusokat idézzem: „kurva országban sok böszmeség történt ”, és ennek egyébként Gőgös Zoltán kormánytagként közreműködője volt. És a mai napig nem hallottam, hogy ő ezért bármikor, bárhol a nyilvánosság előtt elnézést kért volna – fogalmazott a polgármester.
A közalkalmazotti illetmények csökkenésével kapcsolatban Áldozó Tamás a Magyar Államkincstár Veszprémi Igazgatóságának tájékoztatóját tolmácsolta, mely szerint a kompenzáció számfejtésével kapcsolatban több kifogás érkezett az igazgatóságra, melynek oka a KIR program hibájára vezethető vissza. A probléma megoldása folyamatban van – áll a tájékoztatóban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!