Időutazás 160 évvel ezelőttre


2009-08-15 16:18:40  | cikk:  | 


Időutazás 160 évvel ezelőttre főképe
- Ma egy időutazást teszünk, ami 160 évvel ezelőtti eseményeket elevenít meg. Ezeknek az eseményeknek egyik állomása Tóth István szabó ruháiból nyílt kiállítás. Több kérdés merülhet fel. Vajon ezek az egyenruhák miért voltak ilyen színesek, vajon a harcokban ez praktikus volt? S nem utolsósorban mi hagyományőrzők miért viseljük ezeket az egyenruhákat? A huszonegyedik században egy szabót mi készteti arra, hogy ilyen egyenruhákat készítsen? – mondta egyebek mellett péntek este a Hollósy Galériában  a szabadságharc ruháiból rendezett kiállítás megnyitóján Tóth Kálmán, a Pápai Huszáregyesület alelnöke.

A szabó mester azt mondta, a ruhái beszélnek helyette. A kiállításon láthatunk 21 darab ruhát, melyek a gyalogságot, tüzérséget, honvéd-vadászokat, a lovasságot és a huszárságot képviselik.  Az egyenruha minden esetben a katonának becsületet jelentett, azt a becsületet, amit méltósággal kellett viselni. Ha elszakadt, akkor a zászlóhoz hasonlóan el kellett égetni, nem lehetett eldobni.

- Már 30 éve varrok, főleg hagyományőrző kluboknak, de nagyon sok magánszemély is rendel ilyen ruhát. Egy ruha elkészítése körülbelül 200 munkaórát vesz igénybe, nagyon sok történelmi adatot kell feldolgozni ahhoz, hogy korhű legyen, nem csak anyagában, hanem zsinórzatában és a paszományában  egyaránt - mondta Tóth István.

Egy érdekességet mesélt el még Tóth Kálmán. A magyar bakák nem voltak hozzászokva a zsebkendő használatához, ezért Mária Terézia elrendelte, hogy a sorgyalogság hajtókáira medvekarom legyen varrva, megakadályozva, hogy az orrukat abba töröljék. Kényelmetlen, de praktikus volt a katonáknak.

Tóth Tamara

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!