Változások a civil szervezetek életében - itt az új civil törvény


2012-02-06 19:51:08  | cikk: mo  | 


Változások a civil szervezetek életében - itt az új civil törvény főképe
2011. december 5-én több mint egyéves előkészítő munka után elfogadta az Országgyűlés az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt, röviden a civil törvényt. A jogszabály jelentős változásokat hoz a civil szervezetek működési, könyvelési, támogatási helyzetében, mely változások már 2012. januárjától életbe is léptek. Az új szabályozás kereteiről, a szervezeteket érintő változásokról tárgyaltak ma a helyi és a kistérségben működő egyesületek, csoportok, klubok vezetői a Civil Háló Szövetség közgyűlésén. A programon részt vett Unger Tamás alpolgármester, aki a hamarosan elkészülő helyi közművelődési koncepció irányvonalait mutatta be a megjelenteknek. Unger Tamás azt hangsúlyozta, a koncepció lényege, hogy a város minden olyan szervezet számára a jövőben  is biztosítja a működés feltételeit, amelyek számára eddig, hiszen fontos, hogy az adott szervezetek értékteremtő, értékmegőrző tevékenységüket továbbra is folytatni tudják. Az alpolgármester elárulta azt is, az alakulóban lévő koncepció a pályázati rendszer irányába tereli a támogatások megvalósulási formáit. A közgyűlésen kiderült, a helyi közművelődési koncepció elkészítését számos civil szervezet véleményével segítette.

A civil törvény nyomán életbe lépő változásokról dr. Baloghné Uracs Marianna, a CHSZ vezetőségi tagja adott tájékoztatást. Változások lesznek a civil szervezetek gazdálkodásában és a közhasznúság egyes kérdéseiben is.
- A törvény arról rendelkezik, hogy a közhasznú egyesületeknek különféle kötelezettségeik vannak, amennyiben meg akarják tartani közhasznúságukat. Az egyik legfontosabb teendő, hogy kettős könyvvitelt kell vezetniük és ez már 2012-re is vonatkozik. A másik változás pedig az, hogy minden szervezet csak abban az esetben kaphat állami támogatást, akár a különböző állami alapokból finanszírozott pályázatok vagy önkormányzati pályázatok tekintetében, ha az éves beszámolójukat letétbe helyezik arra kijelölt szervnél. Ennek határideje május 31-e. A pályázni kívánó szervezeteknek ezt már idén is meg kell tenniük – foglalta össze a legfontosabb változásokat Baloghné Uracs Marianna.
A CHSZ vezetőségi tagja kiemelte azt is, az új jogszabály hatályon kívül helyezte a Nemzeti Civil Alapprogramról szóló törvényt. Ugyanakkor létrejött a Nemzeti Együttműködési Alap, amely 2012-től a bejegyzett civil szervezetek számára működésük, szakmai programjaik megvalósításához, valamint a szomszédos, európai uniós tagállamok civil szervezeteivel folytatott együttműködés támogatására biztosít költségvetési forrásokat. Baloghné Uracs Marianna elmondta, információi szerint a civilek támogatására az elfogadott költségvetés mintegy 3 milliárd forintot biztosít.

A közgyűlésen Veszpréminé Turtsányi Valéria, a CHSZ vezetőségi tagja beszámolt a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete által benyújtandó pályázat céljairól. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében benyújtandó, Önkéntes-Pont-Most címmel megvalósuló projekt célja a felnőtt lakosság önkéntességre való hajlandóságának növelése, az önkéntes tevékenység általános társadalmi megbecsültségének emelése és ezzel együtt az önkéntesség helyi szintű népszerűsítése. A pályázatban vállaltak szerint Önkéntes Pont működne Pápán, melynek feladata, hogy közvetítő szerepet töltsön be a fogadószervezetek és az önkéntesek között. A pályázat benyújtási határideje február 29-e – derült ki a közgyűlésen.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!