Nem könnyű betartatni a jogszabályt – tapasztalatok a dohányzási törvényről


2012-02-06 08:44:34  | cikk: HuHa  | 


Nem könnyű betartatni a jogszabályt – tapasztalatok a dohányzási törvényről főképe
Nem könnyű betartani és betartatni a dohányzási törvény módosításai által előírtakat – így vélekednek azoknak az intézményeknek a képviselői, ahol 2012. január elsejétől egyáltalán nem lehet dohányozni. Mint ismeretes az 1999. évi a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény ez év elejétől változott, lényegesen korlátozva a dohányzásra lehetőséget biztosító helyeket. A jogszabály szerint nem lehet dohányozni és dohányzóhelyet sem lehet kijelölni – nyílt légtérben sem – az egészségügyi szolgáltatóknál, a közoktatási intézményekben, és a gyermekjóléti-gyermekvédelmi intézményekben. Hírportálunk arra volt kíváncsi, az érintett intézmények miként tudják betartani az új előírásokat.
-Aki középiskolásokkal foglalkozik, az tudja, sajnos nagyon sok diák cigarettázik - kezdte a tényekkel Békefi Imre tagintézmény-vezető helyettes, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tagintézményében, a volt Mezőben. A törvény korábbi rendelkezéseinek megfelelően - miszerint felnőttoktatást végző iskolákban nyílt légtérben lehetett a felnőtt korú hallgatók számára dohányzóhelyet kijelölni – a Mezőben is volt dohányzóhely, az intézmény központi területétől távol, az udvar hátsó részében. Emellett az iskola dolgozói számára zárt légterű, megfelelő szellőzésű dohányzóhely állt rendelkezésre, az intézmény bejáratánál pedig tábla jelezte, hogy az iskola területén tilos a dohányzás. A Mezőhöz hasonlóan oldották meg a pápai középiskolák felében a törvény adta lehetőségeket és szigorításokat, és bizony a dohányzóhelyeknek volt „forgalma”. 2012. január elsejétől azonban már egy középiskolában sincsenek dohányzóhelyek.
-A korábbi jogszabály értelmében, ha az iskola meg tudta oldani, biztosíthatott dohányzóhelyet a felnőttek számára, január elsejétől azonban ezeket a helyeket meg kellett szüntetni. A felnőttek dohányzó helyiségét bezártuk, az udvari dohányzóhely megszüntetésével kapcsolatban pedig körlevélben tájékoztattuk az osztályfőnököket és a tanulókat. A tiltótáblák meglétét ellenőriztük és mindenkit figyelmeztettünk a törvény előírásaira – mondta el a tagintézmény-vezető helyettes. - A dohányzó kollégák azt mondják, hogy tanítás előtt és után cigarettáznak, vagy az iskolától távol gyújtanak rá, és ezt javasoltuk a diákoknak is. Vagyis, ha nem hagyják abba a dohányzást, akkor iskola előtt vagy után, illetve otthon – ha a szülők megengedik - hódoljanak káros szenvedélyüknek.
-Miként tudják ellenőrizni, hogy betartják-e a törvény előírásait?
-Évek óta működik a folyosói ügyelet, a kollégák a tanítási órák szünetében ellenőrzik az intézmény egy-egy részét, ott a diákok viselkedését és ebbe a feladatba beletartozik az is, hogy odafigyeljenek az esetlegesen dohányzókra is. A tilosban cigarettázó tanulókat korábban is „lebuktatták”, ők az iskola házirendjében meghatározott fegyelmi büntetést megkapták – idézte fel Békefi Imre tapasztalataikat majd azt is elmondta, már az idén is kellett dohányzás miatt igazgatói figyelmeztetést adni egy diáknak.
-Diákjaink leleményesek és próbálkoznak – mondta nem túl vidám mosollyal, hozzátéve, most különös figyelemmel vannak az ellenőrzésnél a mosdókra, a régi dohányzóhelyekre és az intézmény kevésbé szem előtt lévő területeire.
A végzősök nagy része dohányzik – így látja a helyzetet a Mező egyik utolsó éves tanulója. Kohár Benjámin maga is cigarettázik, mint mondta, napi néhány szál cigit szív el. Arra a kérdésre, hogy az idén miként teszi ezt, úgy válaszolt, iskola előtt és után gyújt rá. Benjámin egyébként jól ismeri a törvény részleteit, annak pedig örül, hogy a szórakozóhelyeken nem lehet rágyújtani. A fiatalember azonban arról is tud, hogy vannak diáktársai, akik most is megkeresik a helyet a tanítás közbeni dohányzásra – igaz leginkább úgy, hogy megpróbálják elhagyni az iskola területét. Benjamin egyébként – elmondása szerint – tervezi a leszokást, igaz nem az új törvény, sokkal inkább az egyre emelkedő cigaretta árak miatt.
A gr. Esterházy kórházban a betegek és hozzátartozóik által látogatott területen – a korábbi kijelölt dohányzóhelyeken – nagy betűkkel írt tájékoztatón figyelmeztetik a dohányzókat, hogy tilos rágyújtani. A kórház dolgozói számára fenntartott korábbi dohányzóhelyek is megszűntek, hiszen az egészségügyi intézmények és szolgáltató helyek teljes területén tilos a dohányzás január elsejétől.
-Külön erre kijelölt helyeken – a kórház udvarán – lehetett korábban dohányozni betegeinknek és hozzátartozóiknak, a személyzet számára pedig a betegforgalomtól elzárt helyen voltak jól szellőztethető dohányzó helyiségek. Ezeket a törvény értelmében megszűntettük az év elején – mondta el érdeklődésünkre dr. Vörös Ibolya, a kórház főigazgatója. – A törvényt igyekszünk betartani és betartani, a dolgozókat tájékoztattuk az új jogszabályról, a régi dohányzóhelyekre pedig kitettük a dohányzás tiltását jelző feliratokat.
A főigazgató asszony ezen intézkedések ellenére úgy látja, nem lesz könnyű dolguk az előírások betartatásával.
-Napközben, amikor nagy a forgalom a kórházban talán kevésbé mernek a törvény ellenére tenni a betegek, de korán reggel, amikor jövök dolgozni, bizony látok még cigarettázó embereket a régi dohányzóhelyeken. Ilyenkor próbálják a hátuk mögé dugni a cigarettát, de nem tudnak ellenállni a szenvedélyüknek – mesélte tapasztalatait a főigazgató. A kórház minden munkatársának feladata, hogy a dohányzó betegek figyelmét felhívja arra, hogy a kórház területén tilos a dohányzás, de mindig nincs lehetőség arra, hogy a személyzet ezzel foglalkozzon, hiszen nem lehetnek ott mindig mindenhol – véli dr. vörös Ibolya. Arról, hogy a kórház dohányzó dolgozói miként tartják be a törvényt úgy fogalmazott, fehér köpenyes cigarettázó munkatárssal nem találkozott az intézmény területén január óta, legfeljebb az intézmény területétől távolabb látott ilyen kollégákat.
-Én magam is kíváncsi vagyok, arra, hogy miként tudunk érvényt szerezni a törvénynek, és mit tudunk tenni az egészségvédelmi bírság elkerülésére, a törvény ellen vétő betegek, hozzátartozók esetében – utalt a főigazgató a súlyos bírságokra, melyek az intézményeket érintik.  Ugyanakkor azt is elmondta, orvosként fontosnak tartja a törvényt, nemcsak a nemdohányzók érdekében, hanem azok egészségének óvása miatt is, akik nem tudtak eddig lemondani a dohányzásról.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!