Pápai sikerek a nívós természettudományi versenyen


2012-02-04 08:26:29  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Pápai sikerek a nívós természettudományi versenyen főképe
Második alkalommal, de immár hagyományteremtő céllal rendezte meg a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája és a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar városunkban a Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyt. A megmérettetésre 13-14 éves fiatal természettudósok érkeztek. Somosiné Németh Alíz, a nem kis tudást igénylő, komplex természettudományi verseny főszervezője kérdésünkre elmondta, az első, internetes forduló után - mely során prezentációt kellett készíteniük a versenyzőknek, tavaly az ősemberekről, idén pedig a robotok világáról - 10 csapat jutott be a tegnapi két részből álló fordulóra.
- Az első 90 perces részben, írásban mérjük fel a csapatok matematika, fizika, biológia, kémia és földrajz ismereteit, majd rövid szünet után egy fizikai kísérleti feladatot kell megoldaniuk a diákoknak. Reméljük meghatározó élmény lesz nekik ez a verseny és megszeretik a természettudományokat - tudtuk meg a gimnázium biológia-földrajz szakos tanárától.
A győri Adyvárosi Főigazgatóság Móra Ferenc Általános Iskola, a nagyalásonyi Kinizsi Pál Általános Iskola, a Csajági Református Általános Iskola, a székesfehérvári Comenius Kéttannyelvű Gimnázium, a nagyvázsonyi Kinizsi Pál Általános Iskola és AMI, a zirci Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola, valamint a devecseri Gárdonyi Géza Közös Fenntartású Általános Iskola és Óvoda csapatai mellett városunkat három intézmény tanulói: a Weöres Sándor Általános Iskola, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola és a Szent István Római Katolikus Általános Iskola képviselte a versenyen.
A zsűri tagjai közt neves professzorokat köszönthetett az intézmény. A zsűri elnöke dr. Gábriel Róbert tanszékvezető egyetemi tanár, a PTE TTK professzora volt, Kovácsné dr. Bogdán Csilla, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének tudományos munkatársa a kémiai feladatok szaklektoraként vette ki a részét a zsűrizésben, dr. Tóth Kálmán fizikus, az Eötvös Loránd Alapítvány alapítója a fizikai feladatokért felelt, professzor emeritus Fényes Tibor atomfizikus, a Debreceni Atomkutató Intézet Magfizikai Tanszékének nyugalmazott főosztályvezetője a verseny fővédnökeként és professzor emeritus Lázár Gyula, az orvostudományok doktora, a PTE ÁOK tanára szintén a rendezvény fővédnökeként vett részt a nívós megmérettetésen.
A verseny előtt megkérdeztük a csajági iskola képviselőjét, honnan értesültek és hogyan készültek erre a versenyre.
- A csapat egyik tagja az interneten szerzett tudomást a versenyfelhívásról, és annak ellenére, hogy elég összetett a verseny, hiszen sok természettudományi tárgy ismereteire épül, megbeszéltük a kollégákkal, hogy van időnk a diákokat legjobb tudásunk szerint felkészíteni rá a félév és a felvételi előtt. Nem készültünk különleges órákkal, az előzetesen megkapott cikkeket alaposan átrágtuk a gyerekekkel, és a szaktárgynak megfelelően megpróbáltuk minél jobban felkészíteni őket - mondta Magyari Gábor, a Csajági Református Általános Iskola tanára.
A székesfehérvári Comenius Kéttannyelvű Gimnázium tanára már az első Császár Elemér Természettudományos Csapatversenyen is részt vett diákjaival.
- Nagyon értékesnek tartom ezt a versenyt, hiszen rendkívül megmozgatja a gyerekeket és külön öröm a számukra, hogy csapatban versenyezhetnek, nem volt nehéz rábeszélni őket. Népszerű volt a körükben az első forduló feladata is, hiszen prezentációt kellett készíteniük a robotok világáról, ez a téma pedig különösen közel áll a mai gyerekekhez - értékelte a versenyt Döbrentei Zsuzsa.
A megnyitón elsőként Kovács Péter megbízott igazgató köszöntötte a versenyzőket majd jó munkát kívánva nekik átadta szót a zsűri elnökének, dr. Gábriel Róbertnek.
- Két nagyon fontos dolog áll előttünk, az egyik, hogy versenyre jöttünk ide, amely mindig izgalmakkal jár és azzal is, hogy ezáltal felfokozott állapotba kerülünk, a másik pedig, hogy megmutathatunk valamit abból, amit az elmúlt időszakban fölépítettünk magunkban. A szorgalmas tanulás téglákból épült, s ti most készen álltok rá, hogy ezeket a tudástéglákat összerakjátok, összerendezzétek - mondta a professzor, majd hozzátette, nagyon fontos az, hogy a természettudományos területeken jó szakembereket képezzenek, hiszen az egész társadalomnak és a fejlődésének a természettudomány az alapja.
Idén a felkészítő tanárokra és kísérőkre is gondoltak a házigazdák, ezért párhuzamosan az írásbeli fordulóval csillagászati előadást tartott dr. Benkő József, az MTA CSFK, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos főmunkatársa. A professzor előadása előtt kérdésünkre elmondta, az egzakt bolygókról, azaz a más naprendszerek körül keringő bolygókról valamint a legújabb felfedezésekről és a nemzetközi csillagászat magyar részvételéről beszél előadásában. Mint mondta, többfajta módszerrel lehet egzakt bolygókat kimutatni.
- Az egyik az, amikor pont úgy esik az egzakt bolygó pályája, hogy tőlünk, a Földről nézve elhalad a csillaga előtt. Ez az elhaladás egy kis fényességcsökkenést fog okozni a csillag fényében, ezt hívjuk tranzit módszernek. A pályák véletlenszerűen állnak, így ahhoz, hogy egy ilyen bolygót elkapjunk, egyszerre sok csillagot kell néznünk, éppen azért sokáig kell sok csillagot néznünk. Ennek megfelelően mind a két űrprogram felosztva figyeli az eget. Mi elsősorban a változó csillagokkal foglalkozunk, mivel azok kutatása intézetünk egyik fő profilja.
Arról, hogy mitől változnak a csillagok, vannak-e rajtuk foltok, ha forognak a nap körül, milyen fényességváltozást okoznak, milyen csillagparaméterek vannak, az előadás során többet is megtudhattak az érdeklődők.
A verseny második fordulóján három díjat osztottak ki a szervezők. Első helyezést ért el a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola csapata, melynek tagjai Böröcz Máté, Steiner Csaba, Radó Márk, felkészítő tanáraik pedig Tóthné Bóna Márta, Barabásné Hegedűs Tímea voltak. A dobogó második fokára szintén egy pápai intézmény, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola csapata: Kirchner Balázs, Böröczky András, Németh Tamás személyében állhatott, a fiatalokat Zotter Éva készítette fel a versenyre. Ezen kívül különdíjat kapott a legjobban szereplő kis iskola. Kis iskolának számított az, ahol a településen csak egy iskola van és egy évfolyamon csak egy osztály működik. Az adománytevők jóvoltából a nyertesek pénzjutalmakat, a felkészítő tanárok pedig könyvjutalmakat kaptak. A különdíjhoz járt a PTE adománya, egy 50 000 forint értékű laboreszköz-beszerzés.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!