A járásokról tájékoztatta a Többcélú Kistérségi Társulás tagjait dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott


2012-02-03 19:11:22  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


A járásokról tájékoztatta a Többcélú Kistérségi Társulás tagjait dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott főképe
Nyilvános ülést tartott ma a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az ülésen 37 település polgármestere vett részt és nyolc napirendi javaslatról tárgyaltak közel két és fél órán keresztül. Elsőként dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott beszélt a 2013. január elsejével kialakítandó járásokról és hivatalokról. Veszprém megye alapterülete 4.492,8 km2 és 364.669 fős lakossággal rendelkezik. Megyénkben 218 település található, és a pontos települési beosztást tartalmazó javaslat szerint a jelenleg 10 kistérségből álló Veszprém megyében kilenc járás jön létre. A járások kialakításának a célja, hogy alacsonyabb társadalmi költséggel működhessen a közigazgatás rendszere. A járási kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok alárendeltségében működnének 2013. január 1-től. A járási hivatalok vennék át a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási ügyek (mint például: anyakönyv-vezetés, okmányiroda, körzeti gyámhivatal, építéshatóság), illetve a megyei kormányhivatalok kistérségi kirendeltségeihez tartozó ügyek kezelését, tehát a jövőben minden államigazgatási feladatot járási szinten végeznének. A polgármesteri hivataloknál maradnának a helyi ügyek, mint a helyi adók kezelése, a településfejlesztés, a településüzemeltetés feladatai valamint a helyi szociális ügyek. Dr. Kovács Zoltán nem megerősített információi szerint a gépjárműadó, ami helyben szedett, de állami adó, nem marad helyben, továbbá az SZJA valamint az iparűzési adó forrásainak egy része átcsoportosításra kerül az állami feladatok ellátására. A kormánymegbízott kiemelte, ahol nem lesz hivatal, ott sem maradnak ellátás nélkül a helyi polgárok, hiszen minden településnek van társadalmi megbízatású képviselője.
Dr. Kovács Zoltán elmondta, a feladatok mennyiségétől függően 3-4 fős hivatalokkal lehet számolni, s mivel a feladat nem lesz kevesebb, csak más hivatal felügyelete alá fog kerülni, nem kell nagy köztisztviselői leépítéssel számolni, hiszen a járási kormányhivatalban mindenki  munkájára szükség lesz. Gördülékenyebbé válik az ügyek intézése a Városháza „B” épületébe költöző Kormányablak működésével is, hiszen az egyablakos rendszerben mindent egyszerre el lehet majd intézni.
A pápai járás felosztására vonatkozóan két optimális javaslatot mutatott be a megjelenteknek a kormánymegbízott, majd elmondta, az Országgyűlés elé várhatóan 2012. februárjában kerül az erről szóló törvényjavaslat, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig várhatóan június végén fogadja el a kormány. Dr. Kovács Zoltán kiemelte, a megegyezés rendkívül fontos. A körülbelül 3000 fős mikrotérségek kialakításánál a 2010 évi lakossági adatokat vették figyelembe. A kormánymegbízott szerint a Pápával közigazgatásilag határos kistelepülések úgy járnának a legjobban, ha a pápai hivatalba csatlakoznának.
Második napirendi pontban Hanich Izabella, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának közfoglalkoztatásért felelős megbízott igazgatóhelyettese beszélt a 2012. évi közfoglalkoztatásról. Az előadást a negyedévente összehívott Közbiztonsági Egyeztető Fórum (továbbiakban: KÖBEF) követte. Elsőként a KÖBEF elnöke, Szappan Csaba rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Nagy Ákos rendőr százados, a Bűnügyi Osztály vezetője tartott beszámolót a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területének bűnügyi helyzetéről a 2011-es esztendő vonatkozásában. Őt Fülöp Tamás rendőrhadnagy, a Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály, Körzeti Megbízott Alosztály vezetője követte, aki beszámolt a kistérség 2011-es évi közbiztonsági-közlekedésrendészeti helyzetéről. A fórum további részében a 2011. évben elvégzett munkáról Terelmes Sándor, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Pápai Kirendeltségének vezetője, Horváth Sándor, a Pápai Hivatásos Tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezetője, Kürti József, a Pápai Mentőállomás vezetője valamint Bitai Sándor, a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetségének alelnöke, a Pápa Városi Polgárőrség elnöke számolt be. 
A fórum után a testület ellenszavazat nélkül elfogadta a Pápai Többcélú Kistérségi Társulás 2012. évi költségvetését, ezt követően döntöttek a 2012. évi belső ellenőrzési feladatellátásról, majd megszavazták a Társulási Tanács 2012. évi munkatervét is. Az utolsó napirendi javaslatban a jogszabályi változás miatt szükségessé vált a közbeszerzési szabályzat módosításáról döntöttek a polgármesterek, a tanácsülés a vegyes ügyek megtárgyalásával zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!