Lesz még Magyar Köztársaság! - sajtótájékoztatót tartott a DK


2012-02-02 22:41:45  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Lesz még Magyar Köztársaság! - sajtótájékoztatót tartott a DK főképe
Debreczeni József, a Demokratikus Koalíció (a továbbiakban: DK) országos alelnöke országjáró körútja során ma Pápára is ellátogatott, és Kerecsényi Zoltán DK választókerületi-szervezeti koordinátorral délután a Diófa Vendéglőben sajtótájékoztatón ismertette a DK közelmúltban lezajlott kongresszusi tapasztalatait. A sajtótájékoztatón Kerecsényi Zoltán néhány gondolatát osztotta meg a média képviselőivel.
- Mélységes szomorúsággal szeretnék hangot adni annak, amit a híradásokban láthattunk, hogy tegnap este Budapesten a „mocskos zsidók, zsidók haza” szövegektől zúgott az Újszínház előtti tér. Én úgy hiszem, hogy egy normális országban minden demokrata embernek ez ellen fel kell emelnie a hangját és el kell ítélni ezeket a megnyilvánulásokat - mondta a felháborodott koordinátor.
Ezt követően Kerecsényi Zoltán egy jeles évfordulóra hívta fel a figyelmet, ugyanis február elsején a Köztársaság Emléknapját ünnepeltük. Mint mondta, 1946. február elsején fogadta el Magyarország alkotmányáról az akkori parlament az 1946. évi első törvénycikket és ennek emlékére 2005-ben Gyurcsány Ferenc kormánya február elsejét a Köztársaság Emléknapjává nyilvánította. A DK választókerületi-szervezeti koordinátora végül a hamarosan 90. születésnapját ünneplő Göncz Árpádról emlékezett meg, mint mondta, jövő héten a DK is csatlakozik a volt államfő felköszöntéséhez Budapesten.
Debreczeni József a sajtótájékoztatón összefoglalta a párt kongresszusán elhangzottakat. Úgy fogalmazott, a DK repülőrajtot vett és bízik abban, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök negatív közmegítélése hamarosan megváltozik. Úgy véli, ahogy haladunk az időben előre, egyre baljósabbnak mutatkozik ez a korszak gazdasági és más szempontokból is, és ezzel párhuzamosan fogja a magyar közvélemény az előtte lévő korszakot rehabilitálni. Debreczeni arról is szólt, hogy a Medián közvélemény kutató intézet legfrissebb felmérésében a Demokratikus Koalíciónak 5 százalékos támogatottságot mért a biztos szavazók között. A kongresszus legfontosabb és legkiemelkedőbb tevékenysége egy program alapvetésének kiadása volt, mely szerinte sokkal inkább névjegy, mint választási program.
- A DK-t az összes többi párttól megkülönbözteti az, hogy egyértelműen kiáll az 1989-90-es rendszerváltozás után létrejött parlamentáris demokrácia és jogállam mellett. Nem pusztán közjogi értelemben, nem pusztán a demokratikus szabadságjogok és demokratikus kormányzati rendszer mellett, hanem gazdasági és társadalmi értelemben is. Nagyon elterjedt a magyar közvélekedésben, hogy nem sikerült a rendszerváltozás vagy végbe se ment, kudarctörténet, és a most regnáló hatalomnak is ez az narratívája. Ők azt is mondják, hogy 20 zavaros év után egy új korszak kezdődött, hát valóban új korszak kezdődött. Meggyőződésünk, hogy a keleti-szovjet tömbből való politikai és gazdasági kiválása Magyarországnak és nyugati integrációja, csatlakozása az Európai Unióhoz, a NATO-hoz, a globalizált világgazdaságba való beilleszkedése alapvetően egy sikeres történet. A DK leszögezi, nem lát más alternatívát a működő piacgazdaságon kívül, és Magyarország számára nem tart más megvalósítható szerepet. Szilárd meggyőződésünk, hogy az 1989-es alkotmányt tekintjük legitimnek és a kezdetektől fogva hirdetjük, hogy függetlenül attól, milyen parlamenti többséggel és a jogalkotási törvényt több soron megsértve szavazta meg a kormány az antidemokratikus hatalmi berendezkedést biztosító új alkotmányt, illegitimnek tekintjük - mondta Debreczeni, aki hangsúlyozta, vissza kell állítani azt az eredeti közjogi struktúrát és demokratikus rendszert, amely 1989-ben született. A politikus reméli, lesz még Magyar Köztársaság. Beszéde végén a DK ellenzéki együttműködésre irányuló kezdeményezéséről szólt, melynek keretében a részben politikai, részben szakszervezeti háttérrel rendelkező szervezet új ellenzéki kerekasztal összehívását és ellenzéki együttműködést kezdeményezett az autokratikus parlamentáris demokráciát szétziláló kormány ellen, s melytől az MSZP nem határolódott el, az LMP viszont igen.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!