Mádl István volt a városi lokálpatrióták vendége


2012-02-01 14:43:06  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Mádl István volt a városi lokálpatrióták vendége főképe
Kéthetente, általában keddi napon gyűlnek össze a Pápai Lokálpatrióta Kör Egyesület tagjai és szimpatizánsai a város egyik nívós éttermébe. Így volt ez tagnap este is, amikor az Agroprodukt Zrt. gazdasági vezetője, Mádl István beszélt a magyar mezőgazdaságról és a város egyik kiemelkedő gazdasági társaságáról. Mádl István az Agroprodukt-nál dolgozik már közel három évtizede, így elsősorban arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy hogyan alakult a részvénytársaság működése a kezdetek óta, és jelenlegi helyzetére is kitért.
- Nekem nagyon tetszik ez a cég, én szeretek itt dolgozni és élvezem azt, amit csinálok. A Dunántúl egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozása lettünk, közel 11,5 ezer hektáron gazdálkodunk, 8500 hektárt az államtól bérlünk, a többit magánszemélyektől. Szétszórt területen gazdálkodunk, a két szélső pont közötti távolság 65 km, csak mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozunk, mint növénytermesztés, állattenyésztés, takarmánytermesztés, vetőmag-előállítás. Az Európai Unióban egészen az Urálig nincs sehol akkora szarvasmarha állománya egy cégnek sem, mint amekkora nekünk van, jelenleg 3370 fejős tehenünk van és 42000 liter extra tejet fejtünk ma reggel, ami azt jelenti, hogy éves szinten 29 millió liter tejet fogunk előállítani. Emellett jelentős sertésállománnyal is rendelkezünk, 1200 anyadisznónk van. Európában is kiemelkedő a vetőmag előállításunk, 5,5 ezer tonna vetőmagot állítunk elő éves szinten.
Mádl István szerint bárki, bármivel foglalkozik, azt a leghatékonyabban kellene tennie - utalt a magyar mezőgazdaság helyzetére a szakember. Mint mondta, nem kellene különbséget tenni vállalkozások között, hanem mindenkinek egyformán kellene a közterheket viselnie, adóznia.
- Évente a nagy gazdaságok 130 milliárddal több adót fizetnek be, mint a családi gazdaságok és folyamatosan a fent említett réteget szidják az emberek. Nem jó, hogy ekkora hatalmas teret adtunk a családi gazdaságoknak, bár nyilván van köztük becsületes ember is.
2012-re is van több városképszépítő terve a Pápai Lokálpatrióta Kör Egyesületnek - tudtuk meg Decsi János elnöktől.
- Az Alsóvárosi temetőbe a kapubejáraton már belül, de még a ravatalozótól visszafelé szeretnénk elhelyezni egy 3-4 méter magasságú gránitból készült feszületet, keresztet. Ez a temetőben nyugvók emlékét fogja szimbolizálni és sok olyan embert is képviselni fog, akik a történelem viharában nem itt találtak nyughelyet. A megvalósítására kitűzött időpont ez év Halottak napja, tehát október utolsó illetve november első napjára szeretnénk megvalósítani. Erre minden reménységünk megvan, jelenleg a feltételek megteremtésén dolgozunk.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!