Dr. Mail József apát volt a Gyurátz Kör vendége


2012-01-31 11:01:15  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Dr. Mail József apát volt a Gyurátz Kör vendége főképe
Tegnap este tartotta az idei év első összejövetelét a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör. Ezúttal dr. Mail József apát-plébános beszélt életéről, hivatásáról, Tanúságtétel címmel.
1949. augusztus 15-én Veszprémben született Mail József, a családban harmadik gyermekként. Mint mondta, szerinte ez a dátum egy kicsit „természetfeletti”, hiszen a katolikus egyház ekkor ünnepli Szűz Mária mennybemenetelét. Szülei nagyon vallásos emberek voltak, rendszeresen jártak templomba. Édesapja József, édesanyja neve pedig Anna volt
Veszprémbe járt általános iskolába, a középiskolai tanulmányait a Lovassy László Gimnáziumban végezte. Érettségi után jelentkezett a teológiára, amit végül Budapesten végzett el, 1975-ig tanult ott, amikor pappá szentelték.
- Vannak tényleges beosztásaim, mint apátnak, és vannak egyházi kitüntetéseim is. A tényleges hivatalom az, hogy a Veszprémi Főegyházmegye gazdasági helynöke vagyok, a püspök legszorosabb munkatársa. Főesperes, kanonok és plébános is vagyok. Kitüntetésem az apáti cím, amit a püspök adományozott nekem. Az én apátságom Zalában, Csatáron van. Ez egy olyan bencés apátság volt, amit a tatárok elpusztítottak. Pápára Tihanyból kerültem. Az egyházban hierarchikus rendszer van, megvannak a különböző „lépcsőfokok”. A püspök jelöli ki, hogy ki hová kerül. Ez volt az első önálló helyem, ahol már nem beosztott voltam, hanem plébános lehettem. 1990 júniusában érkeztem Pápára, a Kálvária plébániára, majd 1994-től a Fő téri plébániára. Az elmúlt pár évben a tókerti plébániát is hozzám csatolták. Jelenleg három plébániát látok el két munkatársammal, de a bencés és a ferences templom is hozzám tartozik - mesélte dr. Mail József.
Az apát-plébános elárulta azt is, hogy bár nehezen ismerte ki magát a városban, mára már nagyon szeret Pápán élni és szolgálni. Szabadidejét szívesen tölti a természetben, vagy éppen olvasgat, zenét hallgat, kertészkedik, főz.
Az előadáson a város és az egyház kapcsolatáról is beszélt.
- Pápán a város és az egyház kapcsolata jónak mondható, jó viszonyban vagyunk a polgári vezetőkkel, minden problémát meg tudunk beszélni és oldani közösen. Vannak olyan kérdések, amikben nem tudunk könnyen döntésre jutni, ilyen a Ferences templom sorsa - tette hozzá az apát-plébános.
Végül beszélt a jelenlevőknek a Dunántúl legszebb és legnagyobb templomáról, a Nagytemplomról, annak állapotáról, freskóiról és a tetőzetéről.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!