Cigaretta, alkohol, kábítószer – megelőzési előadás a Munkácsyban


2012-01-30 21:48:14  | cikk: HuHa  | 


Cigaretta, alkohol, kábítószer – megelőzési előadás a Munkácsyban főképe
Megelőzési előadássorozatot indított a Munkácsy Mihály Általános Iskola és a Pápai Rendőrkapitányság az oktatási intézmény diákjai számára. A cél, hogy a gyermekek figyelmét felhívják a legális és illegális drogok fogyasztásának veszélyeire, és a hozzájuk kapcsolható bűncselekmények büntetőjogi felelősségére. Az első előadás az alsó tagozatosoknak szólt ma délelőtt, velük beszélgetett a témáról Császárné Elek Veronika rendőr alezredes. A programon csaknem száz kisdiák vett részt és meglepően felvilágosultnak bizonyultak a témában. A gyermekek ismerték a dohányzás okozta betegségeket, az alkoholos befolyásoltság jeleit és bizony különböző kábítószerfajtákat is fel tudtak sorolni. Ez persze nem a drogok világában való otthonos mozgásukat jelzi, hanem azt, hogy az iskola már korábban is hangsúlyt fektetett a megelőzésre.
-Korábban már voltak közlekedésbiztonsági előadások iskolánkban, amelynél szintén a Pápai Rendőrkapitányságot kértük partnernek, most pedig a szenvedélybetegségekről szerveztünk előadássorozatot. Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy egyre fiatalabb korban próbálják ki a gyerekek a drogokat, legyen az cigaretta, alkohol vagy akár kábítószer. Mi pedig azt szeretnénk, hogy diákjaink ne kerüljenek bele ebbe a csapdába és ne próbálják ki ezeket a veszélyes szereket – mondta el Iványi Andrea, az iskola ifjúságvédelmi felelőse. Az előadás tulajdonképpen nem is előadás volt, hiszen a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója kérdés-felelet formájában beszélgetett a gyerekekkel, akik aktívan válaszoltak a kérdésekre és mondták el tapasztalataikat.
-Ez a beszélgetés rávezette a gyerekeket arra, hogy a drogok mennyire veszélyesek, hiszen a dohánytermékek és az alkohol legális drogoknak minősülnek, de beszéltünk a kábítószerekről is, amik a tiltott kategóriába tartoznak. Természetesen ezeknek a szereknek az egészségre és az egészséges életre gyakorolt káros hatásairól volt szó elsősorban, de rendőrként nagyon fontosnak tartottam, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, a kábítószer-fogyasztás bűncselekmény, de bűncselekmény a kábítószer termesztése, birtoklása, tartása, sőt az is, ha egy társukat megkínálnak kábítószerrel. És persze arról is beszélgettünk, hogy az alkoholfogyasztás és a dohányzás is kiindulópontja lehet bűncselekményeknek – sorolta az alezredes. Az előadó szerint a gyerekek aktívan vettek részt a programban és nagyon sok ismerettel rendelkeznek a témában, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy minden drogfajtához tudtak történetet is mesélni saját környezetükből.
-Többen említették, hogy ismerősük ittas állapotban járművet vezetett, sőt balesetről is beszámoltak, szembesültek már alkoholista személy agresszív megnyilvánulásával, meséltek családon belüli dohányfüggőről és nagyon jól tudták, hogy ezek a dolgok milyen következményekkel járnak – mesélte el a foglalkozás tapasztalatait Császárné Elek Veronika.
Az egyenruhás „rendőr néni” előadását nagy érdeklődéssel fogadták a kicsik, egy-egy kérdésre kezek tucatjai lendültek a magasba, hogy választ adhassanak és elmesélhessék tapasztalataikat. Bojtár Szabolcs 4. osztályos kisdiák úgy fogalmazott, a nagyon sok felnőtt és gyerek is dohányzik, pedig ez káros az egészségre, a gyerekek számára pedig különösen veszélyes. Szűcs Dorina Alexia szintén a negyedikbe jár, ő komoly ismeretekkel rendelkezik a kábítószerekről. Mint mondta, osztályfőnöki órán már többször beszélgettek ezeknek a szereknek a káros hatásairól.
-A kábítószerek azért veszélyesek, mert megváltoztathatják az emberek viselkedését és három év alatt tönkretehetik a szervezetüket – mondta határozottan a kislány és néhány kábítószerfajtát is megemlített, melyekről már hallott a tájékoztató előadásokon.
-Ha valaki megkínál ezekkel a szerekkel akkor azt kell mondani, hogy köszönöm, nem kérek – ezt már Kőszegi András, 3. osztályos fiú válaszolta arra a kérdésre, hogy miként kell viselkedni, ha valaki –akár idegen, akár ismerős - cigarettával, alkohollal vagy valamilyen kábítószerrel kínálja.
- Az alkohol nagyon káros, és ha valaki ivott, akkor nem szabad vezetni – mondta még a kisfiú hozzátéve, az előadásból azt is megtudta, hogy a cigaretta és a kábítószer is nagyon veszélyes, gyerekek különösen, de a felnőttek számára is.
Az alezredes az előadás kapcsán kérdésünkre elmondta, a kapitányságon az elmúlt évben nőtt a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények száma, az eljárás alá vont személyek életkora viszont alacsonyabb, mint korábban. Bár kábítószerrel való visszaélés bűncselekménye kapcsán főként huszonévesekkel szemben kell eljárást folytatni, már tizenévest is vontak eljárás alá kábítószeres cselekmény kapcsán a múlt évben. Az alkoholfogyasztás kapcsán az ittas állapotban elkövetett cselekmények, vagy balesetek jelenthetnek problémát, dohányzás esetében pedig a cigaretta lopással való megszerzése fordulhat elő, mint büntetendő cselekmény. Ez utóbbiakkal szerencsére ritkán találkoztak a rendőrök, a vendéglátóhelyeket pedig rendszeresen ellenőrzik, hogy vizsgálják a fiatalkorúak alkohollal és dohánytermékkel való kiszolgálására vonatkozó tiltás betartását.
A megelőzési tevékenységet és a felvilágosítást a Pápai Rendőrkapitányság is fontos feladatnak tartja, így partnerei minden iskolának, ahol ezzel a témával foglalkoznak. A Munkácsy Mihály Általános Iskolában a mai előadásnak lesz folytatása, a következő foglalkozásokon a felsősökkel beszélgetnek a dohányzás, alkoholfogyasztás és kábítószerezés veszélyeiről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!