Nemzetiségi jogokról, költségvetésről, munkatervről és a feladatalapú támogatásról tárgyalt a PNKÖ


2012-01-30 21:31:47  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Nemzetiségi jogokról, költségvetésről, munkatervről és a feladatalapú támogatásról tárgyalt a PNKÖ főképe
A Pápai Német Kisebbségi Önkormányzat ma délután tartotta januári ülését, melyet Pillerné Fódi Ilona elnök vezetett.
A képviselők az első napirendi pontban tájékoztatót hallgattak meg a nemzetiségi jogokról szóló, 2011. évi törvényben foglaltakról Benkő Krisztina köztisztviselőtől.
- 2011 decemberében fogadta el az országgyűlés a korábban hatályos Nemzeti és Etnikai Kisebbségek jogairól szóló jogszabályt felváltó nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi törvényt. Ez felépítésében teljesen megegyezik az elődjével. Változás a kisebbségeknél, hogy megnevezésük mától nem kisebbségi, hanem nemzetiségi önkormányzat lesz. Fontos még, hogy önálló számlát kell nyitniuk, valamint önálló adószámmal is kell rendelkezniük a nemzetiségi önkormányzatoknak. Az is megváltozott, hogy az elnök feladatait bővítik, a jegyzőkönyvet 15 napon belül a jegyző és a kormányhivatal felé is el kell küldeni. Az elnök elszámolási kötelezettséggel tartozik az önkormányzat vagyonáról, a támogatások időszerű elhasználásáról is - foglalta össze a köztisztviselő.
A második napirendi pontban a Pápai Német Kisebbségi Önkormányzat Szervezeti és
Működési Szabályzatának módosítását tárgyalták, mely szerint mától új névvel működnek, Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzatként.
A harmadik napirendi pontban a 2011. évi költségvetési határozat módosításáról, majd a 2012. évi költségvetés meghozatalát megelőző kiadásokról esett szó. Pápa Város Önkormányzata 2012-ben 150.000 Ft-tal támogatja a német nemzetiségi önkormányzat működését.
Az ötödik napirendi pontban a tavalyi évről maradt 5092 Ft pénzmaradványt lekötéséről döntöttek, majd a képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy a Vajda Péter Lakótelepi Óvoda és a Munkácsy Mihály Általános Iskola nemzetiségi oktatását támogatják. Az idei évben az előbbit 20.000 Ft-tal, az utóbbit pedig 50.000 Ft-tal. 
Az ülésen megtárgyalták a 2012. évi munkatervet is. Az önkormányzat az idei évben is szeretne nemzetiségi napot, szépkiejtési versenyt és adventi hangversenyt szervezni.
Végül a képviselők megszavazták, hogy 2012-ben is benyújtják az igénybejelentést a Wekerle Alapkezelőhöz feladatalapú támogatásért.
Vegyes ügyek keretein belül Pillerné Fódi Ilona arról számolt be, hogy egy, a német kisebbségi önkormányzatok számára kiírt pályázatban orvosi műszerekre lehetett pályázni. A Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat defibrillátort és minilabort vehet át február 18-án, mely eszközöket Burcsi Elemér háziorvos számára ajánlották fel.


Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!