A NÉKOSZ évfordulójára emlékezett a Petőfi Asztaltársaság


2012-01-30 20:47:09  | cikk: mo  | 


A NÉKOSZ évfordulójára emlékezett a Petőfi Asztaltársaság főképe
65 évvel ezelőtt, 1946 júliusában jött létre a NÉKOSZ, a Népi Kollégiumok Országos Szövetsége, a népi kollégiumi mozgalmat összefogó szervezet, amely esélyt adott a szegény származású gyermekeknek bentlakásos internátus létesítésével. Ez a nemes célú mozgalom megteremtette a tanulás, az értelmiségivé válás esélyét. 1948-ra 158 népi kollégium hálózta be az egész országot és 9500 középiskolás és egyetemista számára nyújtott életre szóló szakmai és közösségi tapasztalatot – foglalta össze a megemlékezés apropóját Grőber Attila, a Petőfi Asztaltársaság ügyvivője a szervezet mai összejövetelén. A főhajtással és koszorúzással egybekötött programot az egykori népi kollégiumoknak otthont adó épületek előtt, a mai fióklevéltár udvarán tartották. A megemlékezésen Grőber Attila azt hangsúlyozta, a népi kollégiumi mozgalomnak két fontos üzenete van a ma embere számára. Az egyik az, hogy esélyt kell adni a hátrányos helyzetű gyermekek számára is a felemelkedésre. Pápa egyike annak a 23 magyar városnak, amely részese annak a felzárkóztató programnak, amelynek nevét Arany János, a szegény nagyszalontai család sokadik gyermeke fémjelez.
- A másik üzenet pedig az, hogy tegyük lehetővé mindazok számára, akik arra rászorultak és érdemesek, hogy a felsőoktatásban tanulhassanak. És hogy a jövő „fényes szelének nemzedéke” lehessenek és ne zárjunk el utakat a továbbtanulás elől. Segítsük őket, hogy szűkebb hazánkban, Pápán és környékén megtalálják boldogulásukat azokban az időkben, amikor mi már idősebbek leszünk. És büszkén nézhessünk vissza arra, hogy őket mi segítettük ahhoz, hogy valóban méltó értelmiségiként vezessék tovább az országunkat – fogalmazott Grőber Attila.
A Petőfi Asztaltársaság felkérésére Fejes Sándor helytörténész idézte meg az 1945 utáni esztendőket, amikor sok-sok szegénysorból származó, zömében paraszti származású fiú és lány számára jelentett kitörési pontot a NÉKOSZ.
A múltidéző beszédet követően az egykori kollégiumok emlékére állított emléktáblánál Grőber Attila, Gőgös Zoltán és Kerecsényi Zoltán helyezte el az emlékezés koszorúit.
A Jókai Körrel közösen szervezett program folytatásában az egybegyűltek fejet hajtottak Nagy László Világos utcai lakóháza előtt is, hiszen a Kossuth-díjas költő 1978. január 30-án hunyt el, és a háborút követően ő maga is népi kollégista volt. A Világos utcai emlékháznál Kerecsényi Zoltán a Petőfi Asztaltársaság másik ügyvivője tartott rövid beszédet, s olvasott fel Nagy László írásaiból. A neves poéta emlékére a Petőfi Asztaltársaság és a Jókai Kör képviselői koszorút helyeztek el az emlékház falán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!