Középkori várak a Bakonyban és a Balaton-felvidéken - Fotóalbum bemutató


2012-01-28 07:47:57  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Középkori várak a Bakonyban és a Balaton-felvidéken - Fotóalbum bemutató főképe
Dr. Erdész Károly és E. Kisházi Rozália Középkori várak a Bakonyban és a Balaton-felvidéken című fotóalbumának bemutatójára invitálták tegnap este az érdeklődőket a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermébe.
A kötet 26 olyan középkori várat mutat be, amely a Bakonyban, illetve a Balaton-felvidéken található, rövid történeti leírással, sok színes fotóval és épületrészlettel illusztrálva. A könyvet 2011-ben a Romanika Kiadó adta ki.
Dr. Erdész Károly 1944-ben Székesfehérvárott született, ahol általános és középiskolai tanulmányait is végezte. Diplomáját Moszkvában szerezte, gépészmérnöki karon. A fotózással egyetemi évei alatt kezdett el foglalkozni, majd amatőr fotósként bekapcsolódott a hazai fotóséletbe. Fotói mára már számos kiállításon szerepeltek sikeresen.
- A kötet elkészítése közel két évet vett igénybe. Először a történelmi háttérrel, az irodalmi kutatással foglalkoztam. A helyszínekre a feleségemmel mentünk fotózni, időjárási és fényviszonyoktól függően. Alapelvem mindig az volt, hogy minden olyan romos várat megörökítsek, ami még áll, akár ha csak öt kő is van meg belőle. Úgy érzem, a munkámat nem kapkodtam el, igényes kiadványt akartam kiadni a kezemből, főként a fotók szempontjából. Számomra a fotó nem egyszerűen fénykép, nemcsak információt közvetít. Az információtartalom lehet dokumentumjellegű, vagyis ebben az esetben az esemény megörökítése a lényeg. Létezik esztétikai fotózás is, melynek célja a körülöttünk levő csodálatos világ lencsevégre kapása. A harmadik nagy kategória az absztrakt, amely mostanában rendkívül elterjedt. Itt az alkotót nem az érdekli, hogy mit lát, hanem hogy ő mit gondol bele az adott kompozícióba. A társadalmat mozgósító, vagy éppenséggel kritizáló képekben a „reális valóság” ábrázolása párosulhat esztétikai élménnyel is - vallja dr. Erdész Károly.
Az alkalmon Horváth Zoltán György, a Romanika Kiadó tulajdonosa nemrégiben megjelent könyvét,  A Balatontól a Bakonyig, Veszprém megye középkori templomai című kötetét is bemutatta a jelenlevőknek.
Mint mondta, mérnökként dolgozik, de a fotózás, sőt a középkori templomok iránt is érdeklődik már egészen fiatal kora óta. A könyvkiadó feladatának tekinti, hogy a Magyarországon, a Kárpát-medencében és más európai országokban tett utazások során összegyűjtött anyagok alapján a középkori építészeti és képzőművészeti emlékeket megismertesse az olvasóval. A jövőben egy olyan kiadványt terveznek, melyben a Kárpát-medence vízi malmaival foglalkoznak, többek között a Pápa környékiekkel is.
A könyvbemutatóval egy időben a könyvár folyosóján fotókiállítás is nyílt dr. Erdész Károly alkotásaiból. A tárlat január 31-ig tekinthető meg.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!