Gyertyaláng őrzi emléküket - az elhurcolt pápai zsidókra emlékezett a város


2012-01-28 07:39:49  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Gyertyaláng őrzi emléküket - az elhurcolt pápai zsidókra emlékezett a város főképe
Az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 67. évfordulóján, a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon gyertyagyújtással és túlélők írásaiból visszaidézett sorok felolvasásával emlékeztek tegnap a pápai polgárok a zsinagóga épületében a II. világháború során elhurcolt pápai zsidókra. A rendkívül rossz állapotban lévő épület gyászosan hirdeti napjainkban is az elmúlt korszak legborzasztóbb tettét, a holokausztot. A háború előtt közel háromezer zsidó élt városunkban, s csak alig 300-an élték túl a gyötrelmeket és a haláltáborokat. Tegnap este 500 mécses és gyertya fénye világított  értük templomukban.
Az elmúlt évhez hasonlóan a szervezők ma is a jelenlévőket invitálták arra, hogy egyben közreműködői is legyenek a rendezvénynek. Az egybegyűltek kronológiai sorrendben összeállított idézeteket olvastak fel Láng Jehuda-Gyula A pápai zsidóság emlékkönyve című könyvéből valamint a közelmúltban elhunyt László András önéletrajzi írásából, a Lábjegyzet a történelemhez című kötetből.

Megidézett történelemként álljon itt egy a felolvasott idézetek közül:
„A gettóban, amely a Petőfi, Eötvös, Rákóczi, Szent László és Bástya utcában volt, embertelen módon zsúfolták össze a zsidóságot. A gettónak két kapuja volt: az egyik a Rákóczi utca Kossuth utcai részénél, a másik a Bástya utcának Kiss tér felőli részén. E két kapun át vitték őket a strandra, ott átvizsgálták a batyuikat és nemcsak ékszereiket vették el, de néha, ötletszerűen, egy váltás fehérneműt sem engedtek elvinni. Megindultak a kínzások, verések, pofozások, hogy megtudják, hová rejtették el az állítólagos vagyonokat, ékszereket. A városi gettóból 2565 pápai zsidót hurcoltak el a műtrágyagyárba, akikhez időközben a devecseri, zirci és a pápai járás falvainak zsidóságát, mintegy 300 embert csatoltak. Július 4-én és 5-én zsúfolták őket vagonokba. A Fő téren álló kéttornyú katolikus plébánia templomban nem húzta félre senki a harangokat, az Anna kápolna csengettyűi is némák maradtak, a Jókai téren épült új református templomban sem kongatták meg a harangokat, pedig a harang vételéhez annak idején a zsidók is hozzájárultak. A Gyurátz Ferenc utcai evangélikus templom harangjai is süketek maradtak. Nem akadt egy Ady-rajongó sem, aki velük szaladt volna, mint ahogy a nagy költő megjósolta a Bélyeges sereg című versében:
„Én csúnya, sárga-foltos seregem
Futok veled-és megáldalak.”

A rendezvény végén dr. Áldozó Tamás polgármester mondott néhány zárógondolatot.
- A mai napon megidézett történet, az ennyi. Tavaly az áldozatok nevének kimondásával idéztük meg egykori pápai polgártársainkat, idén pedig a túlélők emlékezéseivel. Én azt szeretném kérni önöktől, hogy amennyiben birtokukban van megemlékezés erről az időszakról, a II. világháború és a holokauszt idejéről, akkor azt adják át részünkre, hogy amikor a jövő évi megemlékezést szervezzük, fel tudjuk használni. Köszönjük szépen, hogy együtt emlékezhettünk - mondta dr. Áldozó Tamás.
A deportáló vonatok Budapest- Hatvan-Kassa útvonalon Auschwitzba érkeztek. Az elhurcolt 2565 pápai zsidó közül mindössze 300-an tértek haza. Csak az elpusztított gyerekek száma 671.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!