MSZP: nem kellene úri középosztályt képezni


2012-01-27 20:37:31  | cikk: mo  | 


MSZP: nem kellene úri középosztályt képezni főképe
A felsőoktatási intézményi keretszámokat és a kapcsolódó költségtérítéseket január 20-án tették közzé, a diákok ennek ismeretében február 15-ig dönthetnek arról, mely intézménybe és milyen képzési formára jelentkeznek. Az Magyar Szocialista Párt Pápa és Környéke Szervezetének önkormányzati képviselője, Grőber Attila és Jabronka Richárd főiskolai hallgató, az MSZP ifjúsági tagozatának megyei témavezetője sajtótájékoztatón ismertették az ellenzéki párt aggályait a nyilvánosságra hozott felsőoktatási keretszámokkal kapcsolatban. 
Grőber Attila elmondta, a szocialista pártnak a keretszám-rendszer ellen három tartalmi és két erkölcsi kifogása.
- A keretszámok ilyetén szűkítése leállítja a társadalmi mobilitást. Elzárja a felzárkózás lehetőségét azoktól a diákoktól, akiknek a szülei nem rendelkeznek jelentős anyagi erőforrásokkal ahhoz, hogy gyermekeik tanulmányait biztosítani tudják. Hamis és álságos az álláspont, mely szerint csak a legjobbakat engedik be, hiszen vannak olyan képzési területek, ahol megszüntették az ingyenes tanulás lehetőségét. A másik tartalmi kifogásunk az, hogy nem mindenki számára lehetséges az utolsó pillanatban a szándékainak módosítása. A diákok éveken keresztül készültek arra, hogy az általuk álmodott, megpályázott felsőoktatásba bekerüljenek. És most, a jelentkezés előtt három héttel kiderült, hogy ott nem lesz képzés, vagy csak költségtérítéses képzés lesz. Ez egyáltalán nem korrekt – fogalmazott  az MSZP képviselője.
Grőber Attila szerint a legsúlyosabb probléma pedig az, hogy ezzel a javaslattal a kormány nem fogja elérni a célját. Az önkormányzati képviselő úgy véli, a diákok előszeretettel fogják választani a külföldi: osztrák vagy cseh egyetemeket, amelyeken térítésmentesen folytathatják tanulmányaikat az európai uniós hallgatók, akár magyar érettségivel.
- Így nemcsak az történik, hogy a már végzett értelmiséget nem tudjuk megőrizni az országnak, de még azokat is elküldik külföldre tanulni, akik egyébként Magyarországon szerettek volna. Ezt a folyamatot meg kell állítani. Arra kérjük a kormányzatot, hogy gondolják át a keretszámokat, és nyissák ki a kapukat azok előtt is, akik előtt most bezárták.
A szocialista politikus a nyilvánosságra hozott keretszámokkal kapcsolatos morális problémák között említette, hogy „most azok döntenek több százezer forintos tandíjról, akik pár évvel ezelőtt népszavazást tartottak annak érdekében, hogy csak néhány ezer forintba kerüljenek a felsőoktatási képzések.”
- És az is morálisan aggályos, hogy most olyanok zárják be a gazdasági és jogi pályát mások előtt, akik annak idején ugyanezeket a pályákat választották. Azt üzenem ezeknek az uraknak: lehet, hogy soha nem lettek volna jogászok, soha nem lehettek volna vezető politikusok, hogyha az ő idejükben is csak 100 embert vehettek volna fel a jogi, vagy 250 főt a gazdasági egyetemekre. Nem illik mások előtt bezárni az ajtót, úri középosztályt képezni csak azért, mert ők már ki tudják fizetni a tandíjat – hangsúlyozta Grőber Attila.

Jabronka Richárd szintén azt erősítette meg, hogy „az államilag finanszírozott képzések keretszámainak drasztikus csökkentése ellehetetleníti azoknak a diákoknak a felsőoktatásba jutását, akik nehezebb körülmények között élnek.” A főiskolai hallgató látszatlehetőségnek nevezte a Diákhitel 2 elnevezésű kölcsönt, melynek felvételével a diákok már a pályakezdés előtt eladósodhatnak – véli Jabronka Richárd. A szociális munka szakon tanuló fiatalember beszélt az állami finanszírozású képzésben részt vevő főiskolai és egyetemi hallgatók képzési díjainak visszafizettetéséről is. A törvény értelmében a végzetteknek a képzés idejének kétszeresét kell Magyarországon tölteniük a diploma megszerzése utáni húsz évben. Ez a törvényi háttér ellehetetleníti a társadalmi mobilitást – hangsúlyozta a főiskolai hallgató.

Képek:


Címkék: MSZP
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!