MSZP: A Darányi-terv figyelemelterelés


2012-01-24 17:59:27  | cikk: mo  | 


MSZP: A Darányi-terv figyelemelterelés főképe
„A  Darányi Ignác-terv csak figyelemelterelés az agrárium valós problémáiról” - fogalmazott a helyi kistermelőkkel folytatott eszmecsere után Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő a pápai piactéren tartott sajtótájékoztatóján. A vidékfejlesztési stratégia január 16-án bemutatott végrehajtási programja kapcsán az Mszp-s politikus hangsúlyozta azt is, nem lehet nehezményezni, hogy a falusi emberek az élelmiszeráruházakban vásárolják meg azt, amit a kertekben kellene megtermelni, hiszen az agrártermelés egy szakma.
- Nagyon komolyan gondolja a kormányzat a helyi értékesítés ügyét, de sajnos egyre kevesebb a termelő. Ha valaki körülnéz a pápai piacon, az áru 80 százaléka a nagybani piacokról származik, vagy áruházakból leminősített árut hoznak ide közvetlen értékesítésre. Abban egyet értünk, hogy ez így biztosan nem folytatható. Az őstermelői ágazatban rendet kell tenni – mondta el a politikus.
Gőgös Zoltán szerint ellentmondás van a bemutatott program és a terv mellett futó prezentáció között.
- A Darányi-tervet bemutató füzetben az szerepel, hogy a jövő magyar mezőgazdaságának meghatározó elemei a kis-, közepes és nagyvállalkozások valamint ezek integrációja lesznek. A prezentáció pedig arról szól, hogy Magyarország a kis, közepes és családi alapú birtokokra fog épülni a jövőben. Ez olyan stratégiai ellentmondás, amelyet mindenképpen fel kell oldani – derült ki a sajtótájékoztatón.
A szocialista országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, végzetes hiba lenne, ha a magyar mezőgazdaság a belterjes, tisztán ökológiai alapú gazdálkodásra épülne, hiszen Európában hazánk a legjobb adottságokkal rendelkezik.
- Nem lehet csak az önellátásra és a belső ellátásra törekedni, hiszen akkor tudjuk csak visszaszerezni a belső piacainkat, ha olyan árualapunk van, amely minőségben, mennyiségben meghaladja a konkurenicáét, és abban az esetben nem kell attól félni, hogy tele lesznek a polcok idegen áruval, mert az az árakban is jelentkezni fog. Van egy klasszikus mondás. „Ha változás szelei jönnek, akkor a pesszimista falakat húz fel, az optimista viszont vitorlát”. A terv kapcsán úgy látom, itt a pesszimista verzió érvényesül, hiszen adminisztratív falakkal akarják gátolni az importot, mellette pedig drasztikusan építik le az ellenőrzési rendszert. A kormányhivatalokból például nagyon sok agrárszakembert küldtek el – emelte ki Gőgös Zoltán.   
A szakpolitikus összefoglalta, integrálódni kellene az európai közös agrárpolitikába, nem pedig szembe menni azzal. Gőgös Zoltán a Darányi-terv kapcsán hozzátette azt is, hiányolja a támogatásokat három ágazat: az állattenyésztés, a kertészet és az élelmiszeripar tekintetében. Ahogy mondta, e három ágazat adja a vidéki foglalkoztatás gerincét. A szocialista képviselő megjegyezte, reméli, hogy a kormány módosításokat hajt végre a Darányi Ignác-tervben, hiszen e koncepció mentén nem lehet korszerű, modern mezőgazdaságot építeni – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!