Bővül a programkínálat a Hagyományok Hegyén


2012-01-23 18:05:00  | cikk: mo  | 


Bővül a programkínálat a Hagyományok Hegyén főképe
Az előkészületek 2004-ben kezdődtek, a területrendezés 2009-ig tartott, az első hivatalos, a nagyközönség számára is nyitott program pedig 2011-ben valósult meg. Címszavakban így foglalható össze a Hagyományok Hegye története. Az Öreghegyen kialakított, közel 8,5 hektáros, 24 méter szintkülönbséggel rendelkező területen a három éve működő egyesület tagjai egy koncepciót hoztak létre, melynek célja, hogy a Hagyományok Hegyén megvalósuljon egy történelmi, néprajzi és természetismereti szabadidőközpont. A Hagyományok Hegye Egyesület 2009 óta igyekszik benépesíteni a „hegyet”, s bemutatni annak adottságait, értékeit, kultúrkincseit, szellemiségét az érdeklődők számára. A szervezet tagjai éves közgyűlésük alkalmával tárgyalták meg a 2012-es év terveit, programjait.
Tóth Kálmán egyesületi elnök érdeklődésünkre elmondta, a koncepció alapját a területen talált avar kori sírok, a hegy növény-és állatvilága, valamint a Bakonyalja néprajzi értékei alkotják.
- Elsősorban az avarkori emlékek motiváltak bennünket, de fontosnak tartjuk bemutatni Pápa középkori múltját is, hiszen a város végvár volt. E kettőt kiragadva állítjuk össze a történelmi emlékhelyet. A néprajzi program arra épül, hogy Pápa a Bakonyalja és a Kisalföld találkozásánál egy olyan néprajzi értéket hordoz magában, ahol elsősorban a polgárság megjelenése domináns, de ugyanakkor az alsó-és a felsőváros mindig is a paraszti életet sugallta. A paraszti világból például a gabonatermesztés, a malmok, vagy a népszokások, gyerekjátékok bemutatása lehet jelentős a program keretében. A központ természetismereti vetülete pedig elhagyhatatlan, hiszen a több mint 100 növény-és állatfaj jelenléte önmagért beszél.
A történelmi, néprajzi és természetismereti központ koncepcióját Pápa Város Képviselőtestülete elfogadta, így megkezdődhetett a munka. A hagyományőrző csapatok, magánemberek összefogásával, sokszor önkéntes munkával a területet körbekerítették, a fogadóépületet felújították, kibővítették, elkészült a korhű palánkvár, kialakították az íjászversenyeknek otthont adó lőpályát, megépült a „Természet ösvénye” a hegy élővilágának megismertetésére és sikerült beszerezni egy jurtát is. Az egyesület 2011-ben elérkezettnek látta az időt arra, hogy a Hagyományok Hegyét megnyissa a látogatók előtt, s az addig csak a hagyományőrző barátok, családtagok számára szervezett programokat a teljes egészében nyilvánossá tegye. Így valósult meg tavaly nyáron a Hegy Napja, melynek programjaira mintegy 1500 látogató volt kíváncsi. A népi-és lovashagyományokat bemutató, történelmi akadályversennyel, természeti sétával, házi finomságok vásárával, tűzugrással egybekötött rendezvény idén sem marad el. Az egyesület legfontosabb
rendezvényének tekinti a Hegy Napját, melyet 2012-ben még bővebb programmal kínál a pápaiak és a Pápára érkezők számára.
- A palánkvár körül szeretnénk bemutatni egy szeletet a középkori Pápából. Elkészül egy lovasíjász pálya és reményeink szerint – pályázati forrásból – épülhet egy kilátó is a dombtetőn, hiszen a 176 méter magas „hegyről” csodaszép kilátás nyílik akár nyugat felé, vagy akár az Északi-Bakony irányába is – fogalmazott Tóth Kálmán.
Az egyesület elnöke hozzátette, addig azonban még számos teendő van a Hagyományok Hegyén. A tervek között szerepel egy gyógynövénykert kialakítása, a közel 80 főt befogadni képes épület továbbfejlesztése, egy vessző-nád pásztorkunyhó megépítése és az avar temető rekonstruálása. A programkínálat is bővül: lesz gyógynövény-bemutató, folytatódik a „Fegyver napja”-sorozat az íjkészítés mesterségével és hagyományteremtő szándékkal megrendezik a Kistermelők vásárát, melyen a házi készítésű mézek, szörpök és sajtok mellett hangsúlyosak lesznek a gyógynövényekből készült olajok, kencék és krémek is.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!