„A Magyar Kultúra Napja, amikor főhajtással emlékezhetünk meg legfontosabb kincsünkről, amely megkülönböztet minket, bennünket más népektől”(Frissítve!)


2012-01-23 07:27:59  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


„A Magyar Kultúra Napja, amikor főhajtással emlékezhetünk meg legfontosabb kincsünkről, amely megkülönböztet minket, bennünket más népektől”(Frissítve!) főképe
A rendszerváltás óta január 22. a Magyar Kultúra Napja, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be nemzeti imánk, a Himnusz megírását.  Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Mór Művelődési Központ idén is nagyszabású rendezvénnyel készült e jeles alkalomra. Az ünnepnek, amelyen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Pápa Város Képviselőtestületének tagjai valamint dr. Mail József apát-plébános és ifjabb Márkus Mihály református lelkipásztor is részt vett, a JMSZK színházterme adott otthont.
Ünnepi köszöntőt Veszpréminé Turtsányi Valéria nyugalmazott igazgató mondott. A Magyar Kultúra Napján Babits Mihály gondolataival kezdte beszédét: „Minden ember lelkében dal van és saját lelkét hallja minden dalban, és akinek szép a lelkében az ének, az hallja mások énekét is szépnek.”
- Az információrobbanás korszakában élünk, amikor a médiából, az internetről sokszor fejtetőre állított értékek vesznek körül minket. Ebben a helyzetben kapaszkodókra van szükség, igazodási pontokra, hogy a helyes értékrendet fel tudjuk állítani. Azt mondják, a fa a szél, a szélvihar támadásaira gyökereivel válaszol. Nekünk is fontos ebben az értékzűrzavarban visszanyúlnunk a gyökereinkhez - mondta Veszpréminé Turtsányi Valéria.
A nyugalmazott igazgatónő kihangsúlyozta, ezeréves múltunkat és a folytonosságot szimbólumokkal tudjuk kifejezni, melyek közül az egyik ilyen legfontosabb a korona, mely kifejezi számunkra a magyar nemzet identitástudatát, a másik ilyen fontos szimbólumunk pedig a Himnusz. Beszéde során hazánk új Alaptörvényét is idézte.
-  Ez az a nap, a Magyar Kultúra Napja, amikor főhajtással emlékezhetünk meg legfontosabb kincsünkről, amely megkülönböztet minket, bennünket más népektől. Nem különb és nem több mint más nemzetek kultúrája, de földrajzi és történelmi helyzete által különös státuszú. A kulturális hagyomány olyan érték, amelyet történelmünk során hoztunk létre, s ez az igazolás fennmaradásunkhoz.
A hagyományoknak megfelelően a köszöntőt követően a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által közösen alapított Pro Cultura Díszoklevél átadása következett. A díjat immár 18. alkalommal olyan személyek számára ítélte oda a kuratórium, akik hosszú éveken át fáradhatatlanul tevékenykedtek a város kulturális értékeinek megőrzése, ápolása terén. Az idei évben két személy, Lendvai Ernőné, Mária néni néptánc-pedagógus valamint Somogyi Zoltán filatelista vehette át a díszoklevelet. Az elismeréseket Veszpréminé Turtsányi Valéria nyugalmazott igazgatónő és Bódy László, a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány elnöke adta át.
Az ünnepi műsor egy újabb kitüntetés átadásával folytatódott. Pápa Város Önkormányzata által alapított Pro Publico Díjat adományozott dr. Áldozó Tamás polgármester Veszpréminé Turtsányi Valériának, a Jókai Mór Művelődési Központ vezetőjeként közel három évtizeden keresztül végzett kiemelkedő szakmai munkájáért valamint Pápa város közéletében betöltött meghatározó szerepe elismeréseként.
A Magyar Kultúra Napjának ünneplése Illényi Katica előadóművész közel két órás, csodálatos hangulatú és szívmelengetően vidám műsorával zárult.


Képek:

Lendvai Ernőné néptánc-pedagógus

Lendvai Ernőné 1956-tól, az intézmény megalakulásától nyugdíjba vonulásáig a későbbi Erkel Ferenc Általános Iskola néptánc oktatójaként dolgozott. Szakmai tudását számos tanfolyam, a Népművészeti Intézet felsőfokú oktatói minősítése alapozta meg, valamint a szülői házból, a rábaközi indíttatásból hozott szellemi öröksége.
Generációk ismerhették meg általa a népi játékokat, majd az ezekből kinövő szebbnél szebb koreográfiákat, melyek városi, megyei, országos versenyeken igazolták a népi kultúra értékeit. Számtalan sikert arattak tanítványai bemutatókon, a Népművészeti Napok rendezvényein vagy akár Színházépületünk 26 évvel ezelőtti átadásán is. A legnagyobb szakmai elismerést az 1979-es év hozta meg, ekkor az Erkel Iskola táncosai és zenészei képviselték Magyarországot Franciaországban, a VI. Nemzetközi Folklór Fesztiválon.
Az iskolás korosztályon túl Mária néni foglalkozott a Tégla- és Cserépipari Vállalat táncosaival is, akik a Vadvirág Néptáncegyüttes magját képezték. Több néptánc tanfolyamot tartott a megye felnőtt oktatói részére. Munkáját számos tanítványa folytatta néptánc-oktatóként és táncosként, ennek nyomán virágozhatott ki a mára országos hírűvé vált Vadvirág néptáncegyüttes.
2011-ben jelent meg második könyve Hajdináné rokona, téged hívlak táncba címmel, melyben megírta a néptáncoktatás 25 évét az Erkel Iskolában. A könyvbemutatón sok régi tanítvány idézte fel azt az indíttatást, melyet a néptáncon keresztül egykori pedagógusától kapott.
Lendvai Ernőné, Mária néni hittel végzett, avatott munkájával nagymértékben hozzájárult Pápa város néptánc- és népművészeti kultúrájának fejlesztéséhez, melynek elismeréseként a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Pro Cultura Díszoklevél elismerésben részesíti.


Somogyi Zoltán filatelista

Somogyi Zoltán általános iskolásként kedvelte meg a bélyeggyűjtést, 1968-ban iratkozott be a JMK ifjúsági bélyegkörébe. 1974-ben az első nyugat-magyarországi filatelista vetélkedőn első helyezést ért el. Belépett a felnőtt bélyeggyűjtő körbe, és szenvedélyévé vált a rózsákat ábrázoló bélyegek gyűjtése. Számos helyi, országos és külföldi kiállításon szerepelt gyűjteményeivel, több ízben bronz és ezüstrangú oklevélben részesült.
1995-ben a Munkácsy Mihály Általános Iskolában megalakította az ifjúsági bélyegszakkört és annak vezetője lett. Azóta a fiatalok körében népszerűsíti a bélyeggyűjtést, kedvet ébresztve a mágikus erejű „színes papírdarabkák” iránt. Az ifjúsági bélyeggyűjtés területén végzett munkája elismeréseként 2006-ban megkapta a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége kitüntető jelvényének arany fokozatát.  Szakköre pedig – egyedülálló módon - tavaly immár negyedik alkalommal nyerte el az Ocskay Sándor Ifjúsági Vándordíjat.
2003-ban a JMK felnőtt bélyeggyűjtő kör titkára, majd 2007-ben elnöke lett; ahol a szintén Pro Cultura díjazott dr. Márczi Dénes által elindított szép hagyományt folytatja. Idén ünneplik a kör megalakulásának 60. évfordulóját.
Aktív közösségi emberként lakóhelye, Tapolcafő társadalmi és kulturális életében is meghatározó szerepet tölt be; a Tapolcafői Kertbarát Kör Egyesület elnökségi tagja, fáradhatatlan szervezője, az újra felbukkanó Tapolcafői forrás lelkes gondozója, bemutatója.
A bélyeggyűjtés területén kifejtett munkássága, kiállításokon elért kiváló eredményei, filatelista irodalmi munkássága hozzájárultak Pápa város kulturális életének sokszínűségéhez, hírnevének öregbítéséhez. Hosszú időn át végzett példaértékű, elhivatott tevékenysége elismeréseként a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Pro Cultura Díszoklevél elismerésben részesíti.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!