Értékelték a múlt évet a polgárőrök


2012-01-22 18:44:07  | cikk: HuHa  | 


Értékelték a múlt évet a polgárőrök főképe
A 2011-es esztendő munkájának és gazdálkodásának értékelése és az idei év feladatainak ismertetése – ez volt a fő témája a Pápa Városi Polgárőrség mai közgyűlésének. A Városházán tartott összejövetelen a tagság mellett a társszervek képviselői és a megyei polgárőrség elnöksége is jelen volt. Bitai Sándor elnök beszámolójában elmondta, a pápai polgárőrök 6659 óra szolgálatot teljesítettek a 2011-es évben, ebből 4164 óra bűnmegelőzési tevékenységgel – közterületi járőrözéssel – telt és 1326 órában vettek részt rendezvénybiztosítási feladatokban. 1047 órát teljesítettek rendőrrel közös szolgálatban, 343 órában közterület felügyelővel dolgoztak együtt, a többi időben pedig önálló szolgálatot láttak el. Az ismertetett eseménynaplóból kiderült, februárban a Pápai Rendőrkapitánysággal közösen végrehajtott közlekedési akcióban a régió 106 polgárőre vett részt, májusban a törvényi előírásoknak megfelelően együttműködési megállapodást írtak alá a Pápai Rendőrkapitánysággal, augusztusban eltűnt személy felkutatásában segítettek a rendőröknek és 54 pápai és Pápa környéki rendezvény biztosításában közreműködtek a pápai polgárőrök, valamint több alkalommal vettek részt a megyei szervezet és az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett akciókban. A kiemelten közhasznú egyesületek közé tartozó pápai szervezet gazdálkodásáról szóló beszámolóban az elnök elmondta, 1 millió 160 ezer forint bevételi forrásból gazdálkodhattak a múlt évben, melyből 280 ezer forint támogatást Pápa Város Önkormányzata biztosított a polgárőrségnek, 500 ezer forintot pedig az OPSZ-től kaptak. A kiadások jelentős részét a pogárőr autó üzemanyagköltsége jelentette és százezer forintot költöttek a ruházat egységesítésére. A polgárőrök és tisztségviselőik munkájukért munkabért, tiszteletdíjat nem kaptak, tevékenységüket valamennyien ellenszolgáltatás nélkül végzik. A közgyűlésen mind a beszámolót, mind a közhasznú jelentést és mind az etikai bizottság beszámolóját elfogadta a tagság.
-A 2011-es évben is elvégeztük azokat a feladatokat, amikre vállalkoztunk, ezekből a rendőrökkel közös szolgálatok és a rendezvénybiztosítási feladatok emelkednek ki. A szolgálatellátást részben járművel, részben pedig gyalogosan biztosítottuk. Polgárőreink aktívak, bár jelenleg 52 fővel tudunk dolgozni, ezt pedig egy harmincezres városban én kissé kevésnek tartom. Kilencven-száz fővel sokkal nagyobb közterületi jelenlétet tudnánk biztosítani, így továbbra is várjuk azokat, akik a köz biztonsága érdekében szívesen tevékenykednének – mondta el Bitai Sándor. Az elnök hozzátette, közterületi jelenlétükkel több esetben sikerült a polgárőröknek bűncselekményt megakadályozniuk, ilyenkor a szabályoknak megfelelően értesítették az intézkedésre jogosult rendőrséget. Bitai Sándor arról is szólt, a polgárőrség legfőbb partnere az önkormányzat és a rendőrség, velük a múlt évben is eredményesen tudtak együtt dolgozni. Ezt a sikeres együttműködést emelte ki hozzászólásában Szappan Csaba rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság vezetője is.
-A tavalyi polgárőr közgyűlésen arról szóltam, hogy kevésnek tartom a rendőrséggel közös szolgálati órák számát. A mostani beszámolóból örömmel értesültem arról, hogy a 2010-es hat-hétszáz órás közös szolgálattal szemben tavaly meghaladta az ezer órát a közös szolgálatok mennyisége. Azt tapasztaltam és a parancsnokoktól illetve a végrehajtó állománytól is azt a visszajelzést kaptam, hogy tisztult, javult a polgárőr szolgálat szakmai színvonala. Jobb lett a polgárőr szolgálat fegyelmezettsége, pontossága és a szolgálatra képes megjelenése – mondta a kapitány, hozzátéve a minőségre a jövőben különösen oda kell figyelni, olyan tagokat kell a polgárőrség soraiban felvenni, akik pozitív példamutatásukkal meghatározóak lakókörnyezetükben, munkahelyükön. Szappan Csaba az új törvényi előírások betartásának fontosságára és az annak való megfelelésre is felhívta a figyelmet, majd köszönetet mondott a Pápai Rendőrkapitányság nevében a polgárőrök munkájáért. A pápai polgárőrök feladatellátásához Kovács Imre megyei elnök is gratulált. Mint mondta, a megyei és ezen belül a pápai polgárőrség is a kreatív szervezetekhez tartozik, ami az országos szövetségben is elismerésnek örvend. Az idei esztendő feladatai közül az új Polgárőr Törvény előírásainak való megfelelést emelte ki.
-Szervezettség, kiállás és személyes példamutatás - ezt kell megcélozniuk a polgárőr szervezeteknek az idei esztendőben. A törvényből fakadóan alapvető feladatunk a rendőrséggel való közös munka, ennek számát mindenképpen növelnünk kell. A törvény a polgárőrökkel kapcsolatban a segítő készséget emeli ki, de kitér arra is, hogy ki lehet polgárőr, hogy milyen rendezett állapotban és mily módon léphet szolgálatba – fogalmazott Kovács Imre. Az elnök a törvényi kötelezettségeken túli feladatként határozta meg a karitatív szerepvállalást, az embertársakra való odafigyelést és segítségnyújtást. A 2012. február elsején életbe lépő Polgárőr Törvényről Bitai Sándor is szólt a tagságnak.
- A törvény szabályozza a polgárőr szervezet megalakulásának és működésének feltételeit, aminek meg kell felelnünk. A jövő év nyaráig új polgárőr igazolványokat vezet be az országos szövetség, mely hivatalos okmánynak minősül és új egységes formaruhát kapnak a polgárőrök. A törvény szerint járműveinken indokolt esetben használhatjuk a sárga megkülönböztető jelzést, megfelelő dokumentálás mellett – sorolta az elnök.
A közgyűlés elismerések átadásával ért véget. A tanácskozáson részt vett Kovács László, Devecser alpolgármestere, aki köszönetet mondott, minden polgárőrnek, a 2010-es vörösiszap-katasztrófa elhárításában való segítségnyújtásért. Mint mondta, az, hogy mostanra a katasztrófa sújtotta településeken normalizálódott az élet, hogy az újjáépítés megtörténhetett, az köszönhető mindenkinek, aki ott volt a tragédiát követően és részt vett a mentésben. Az alpolgármester úgy fogalmazott, eddig nem volt idejük és alkalmuk személyesen köszönetet mondani, de most nagy örömmel jött el a pápai polgárőrökhöz, éppúgy, mint ősszel a pápai rendőrökhöz. A vörösiszap-katasztrófa elhárításában kiemelkedően tevékenykedő polgárőrök mellett elismeréssel jutalmazták a 10 és 5 éve polgárőrként tevékenykedő tagokat, a 2011-ben kiválóan dolgozó polgárőröket, „Polgárőr Mozgalomért” emléklapot kapott három rendőr és emléklappal mondtak köszönetet a Pápa Városi Polgárőrség támogatóinak.

Képek:


Címkék: polgárőr
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!