„Egész emberi létünk mindenkor a közösség kultúrájától függ…” - A Magyar Kultúra Napját ünnepelték Pápa-Tapolcafőn


2012-01-22 08:28:58  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Egész emberi létünk mindenkor a közösség kultúrájától függ…” - A Magyar Kultúra Napját ünnepelték Pápa-Tapolcafőn főképe
A Magyar Kultúra Napja alkalmából szerveztek ünnepséget Pápa-Tapolcafőn. A Himnusz közös eléneklése után a tapolcafői Forrás Népdalkör rövid népdal összeállítását hallhatták az érdeklődők. A program részeként P. Tófeji Valéria Gondolattánc című novellás kötetét mutatta be a közönségnek.
Mint mondta, szerinte a kultúra napját azért ünnepeljük, mert egész emberi létünk mindenkor a közösség kultúrájától függ.
- A kultúra az emberiség által felhalmozott szellemi érték. A legfontosabb ismeretek, cselekvések, minták összessége. A különféle művészetek ágai tanítanak bennünket a világ jobb megismerésére. Amikor a kultúra napját ünnepeljük, a névtelen felfedezőkre, a tudósok, festőművészek, szobrászok, írók, költők sokaságára is gondolunk. A magyar kultúra eredményeit azért is kell megismernünk, mert csak ezen keresztül szerezhetünk információkat az emberiségre vonatkozóan. Ez ad erőt és emberi tartást. Ez a furcsa és dallamos nyelv, amit beszélünk, a legnagyobb kincsünk. Ezt megőrizni, vigyázni rá, kötelességünk. A szép szavú írók és költők olvasásával gyarapíthatjuk irodalmi és nyelvi ismereteinket, s tölthetjük fel lelkünket táplálékkal - hangsúlyozta P. Tófeji Valéria.
Tegnap este a legutóbbi művét, amely ősszel jelent meg, a Gondolattánc című novellás kötetet mutatta be az írónő a jelenlevő tapolcafőieknek. Szerinte minden gondolat egy apró szikrából indul, s terjed szét, szélesedik, nő s táncol, mint a boszorkányszél.
- Ez a tizenötödik kötetem. Szép magyar nyelvünk dallama muzsikál lelkemben. A művészetnek ezen ága - melynek hálás szolgálója vagyok - a lelkem kenyere. Ez a könyv a lelkemből ismét feltörő, hálaadó ima. A kötet tartalmazza a rím- és próza gyökereket, valamint vannak benne interjúk is, amelyek olyan írókkal készültek, akik ismerték József Attilát, Ady Endrét vagy Illyés Gyulát. Jelenkori történetek, részben pedig viszonylag vidám írások találhatóak benne- mondta a szerző.
Végül azt is elárulta, hogy a költészet napjára készül el tizenhatodik kötete, Ünnepek, versek címmel.
Az eseményen részleteket olvasott fel a műből Csukárdi Tibor és Gyimóthy László, a Nyugdíjas Egyesület Irodalmi Önképző Körének tagjai.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!