Újabb előadások Varga Tiborral


2012-01-21 09:15:02  | cikk: mo  | 


Újabb előadások Varga Tiborral főképe
Újabb előadássorozatot indított dr. Varga Tibor vallás-és jogtörténész az Edvy Malom Fogadóban. Az előadó a sorozat keretében uralkodóink, valamint a szentek élettörténetét tárja az érdeklődők elé. A pápaiak előtt már jól ismert vallás-és jogtörténész az előadássorozat első programját tegnap tartotta „A világvége és Szent István címmel”.
Varga Tibor úgy fogalmazott, nem feltétlenül a közelgő világvége miatt adta e címet előadásának, azonban országunk, világunk egy olyan állapotba ért, amikor különösen nehéz időket élünk – vallja.
Az előadó szerint érdemes visszanyúlni a történelem és a Biblia lapjaihoz, hiszen az emberek nem először foglalkoznak a világvégével. Varga Tibor éppen ezért Jelenések könyvét idézte, amely a világ utolsó ítéletét írja le: „A többi halottak pedig meg nem elevenedének, mígnem betelik az ezer esztendő. Ez az első feltámadás. Boldog és szent, a kinek része van az első feltámadásban: ezeken nincs hatalma a második halálnak; hanem lesznek az Istennek és a Krisztusnak papjai, és uralkodnak ő vele ezer esztendeig. És mikor eltelik az ezer esztendő, a Sátán eloldatik az ő fogságából.” De éppúgy szóba került a kalandozások kora, amikor „a magyarokra úgy tekintettek,  mint Európa bűnei miatt Isten büntetéseként megjelenő népre, akik igazságot tesznek” – fogalmazott Varga Tibor.
A vallás-és jogtörténész végkövetkeztetésében arra jutott, hogy közjogi hagyományunk alapja szintén ebben az időszakban, Szent István idejében keresendő.
- Hiszen ami ezt az eszeveszett világot megmentheti, az pontosan a Szent Korona-eszme. A Szent Korona-tan, ami az egész közösséget megmentheti. Van egy magasabb rendű isteni elv, amelyhez mindannyiunknak igazodni kell. Tehát a hatalom nem a népé, és nem is az uralkodóé, hanem a Szent Koronáé, vagyis egy rajtunk túlmutató erő igazgatja a közösséget. Ehhez kell visszatérni – fogalmazott az előadó.
Varga Tibor hozzátette azt is, „az új Alkotmány tiszteletét fejezi ki a Szent Koronát illetően, de ez kevés. Ez önmagában egy írott alkotmány, nekünk valamikor történeti alkotmányunk volt, és annak a vonalát kellene követnünk ma is. Mindenesetre az pozitív, hogy ez irányba kacsingat az új Alkotmányunk” – fogalmazta meg gondolatait a jogtörténész.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!