A barokk hagyományok őrzésére kötöttek együttműködési megállapodást


2012-01-20 21:33:05  | cikk: HuHa  | 


A barokk hagyományok őrzésére kötöttek együttműködési megállapodást főképe
Együttműködési megállapodást kötött az Esterházy-kastélyt üzemeltető Pápai Platán Nonprofit Kft. és az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat a kulturális értékek közvetítésében – ezen belül a barokk hagyományok ápolásában – való közös munkálkodásra és a pápai Esterházy-kastély által nyújtott szolgáltatások, valamint Pápa turisztikai kínálatának népszerűsítésére. A megállapodást ma délután írta alá M. Varga Veronika, a kastély intézményvezetője és Heizer Zoltánné, az iskola igazgatója a kastély Nádor termében. Az ünnepélyes ceremónián az Erkel iskola diákjai barokk viseletben vonultak fel a főúri teremben, a barokk tánccsoport és a zászlóforgatók pedig rövid ízelítőt adtak az idei tanévben indult foglalkozásokon tanultakból. M. Varga Veronika a megállapodásról elmondta, a szerződés tartalmazza, hogy az iskola diákjai produkcióikkal részt vesznek a kastély programjain, rendszeres szereplői, közreműködői lesznek a kastélykoncerteknek és fesztiváloknak, segítik az Esterházy-kastély Baráti Kör megalakulását az intézményben és együttműködnek a turisztikai népszerűsítő programokban.
-A Pápai Platán Nonprofit Kft. az együttműködésben azt vállalta, hogy biztosítja a rendezvényeken való közreműködést, az iskola rendelkezésére bocsátja a barokk ruhákat és kellékeket, és lehetőséget ad arra, hogy az intézmény egyes rendezvényeit a kastélyban tartsa térítésmentesen – sorolta a kastélyt üzemeltető szervezet vállalásait az intézményvezető.
Az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában nagy hagyományai vannak a táncoktatásnak, mely ettől a tanévtől ismét teret nyert az iskola programjában. Az Esterházy-kastély megnyitása lehetővé tette, hogy a hagyományőrzés barokk korhoz kapcsolódó elemeit is felvegyék a palettára, így barokk táncszakkört és zászlóforgató csoportot alakítottak. Nem véletlen, hogy a kastély az Erkel iskolával kezdte az együttműködés kialakítását.
-A barokk hagyományőrző szakkörökkel - melyek Müller Anita és Müller Zoltán vezetésével működnek – többet tud nyújtani az iskola a diákoknak, és színesíti a város oktatási intézményeinek kínálatát is. Szeretnénk ezt a lehetőséget tovább szélesíteni és gólyalábasokkal, tűztáncosokkal kiegészíteni a kínálatot, de gondoltunk vásári komédiás jelentek tanítására is, tehát ez most még a kezdet – mondta el az Erkel iskola igazgatója, hozzátéve – bízunk benne, hogy a gyerekeknek is tetszeni fog, hogy sok helyen bemutathatják, amit megtanultak a szakkörökön. Az intézmény tervezi az Esterházy-kastély Baráti Körének megalakítását, mely a barokk kor iránt érdeklődő diákokból áll majd, s mely iskolán kívüli tagokat is vár soraiba. Az együttműködés jegyében szervezett első közös program az az ún. barokk road-show lesz, melyet február közepére szerveznek. Ennek keretében a megye és a környező települések általános iskoláit keresik fel, megismertetik az odajáró gyermekeket a pápai kastéllyal, az erkeles diákok bemutatják tánctudásukat és zászlóforgató műsorukat, a kastély játékmesterei pedig ízelítőt adnak az interaktív programokból – ezzel csalogatva az Esterházy-kastélyba más iskolák diákjait, osztályait. Az Erkel Ferenc Általános Iskola barokk szakkörösei természetesen a tavasszal ismét megnyíló kastély nyitóprogramján is részt fognak venni.
M. Varga Veronika úgy fogalmazott, szeretnék, ha a ma megkötött együttműködési megállapodás egy folyamat kezdete lenne, aminek folytatásában más oktatási és kulturális intézményekkel is létrejönne az együttműködés.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!