Lelki Trianon


2009-12-04 08:19:36  | cikk:  | fotó: Tóth Tamara  | 


Lelki Trianon főképe
Tegnap délután 15 órakor sajtótájékoztatót tartott a Pápai Polgári Kör elnöke Lelki Trianon címmel.
A sajtótájékoztató célja, hogy felhívja a figyelmet az 5 évvel ezelőtti, kettős állampolgárságról szóló népszavazásra, mely napjainkra is rányomta bélyegét.

- Nekünk, mint polgári civil szervezetnek, illik megemlékezni arról a napról, amikor 2004. december 5-én, 5 évvel ezelőtt kettős állampolgársági népszavazást tartottak, mely a legújabb kori magyar történelemre óriási hatást gyakorolt. Ebben az időben – a Medgyessy Péter elleni puccs után – Gyurcsány Ferencnek ez a népszavazás adott alkalmat arra, hogy országosan is előlépjen, és megfogalmazza gondolatait. A kampánystáb tehát eldöntötte, hogy neki ebben a népszavazási kampányban részt kell venni, mert ennek segítségével ismertté válhat – mondta Rabi István.
A Polgári Kör elnöke szerint a volt miniszterelnök színre lépése véglegesen megszakította a politikai táborok közötti kommunikációt, melyet a kormányváltás után feltétlenül szükséges lesz újjáépíteni, hisz Magyarország veszélyhelyzetben van.

 – Ez a propaganda annyira sikeres volt, hogy sokan nem is tudták, miről szólt ez a népszavazás. A köztudatban az kering, hogy a szavazás a kettős állampolgárságról szólt, holott a Parlamentet kötelezte volna arra, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel, és hozzon olyan jogszabályt, ami lehetővé teszi a kettős állampolgársági jogot a magyaroknak. Ezt az emberek nagy többsége nem tudta. Ez a kampány emellett a legalantasabb emberi érzésekre építkezett: az irigységre, az egzisztenciális félelemre. Mindez az MSZP-SZDSZ további kampányaira is jellemző volt, most is ez várható a tavaszi országgyűlési képviselői választásokon.

Rabi István beláthatatlanul nagy hibának tartja azt, hogy akkor az ifjúság oktatásával, nevelésével foglalkozó történelemtanár a helyi média hasábjain a nemmel való szavazás mellett kampányolt.
A népszavazás eredménye: 37, 48 százalékos részvételi aránnyal az igenek győztek, de nem lett ügydöntő a szavazás. A voksolók 51, 5 százaléka igent, 48, 5 százaléka nemet mondott a feltett kérdésre, hogy foglalkozzon-e ezzel a kérdéssel az Országgyűlés. A többség határon kívül rekedt testvéreink mellé állt – fogalmazott az elnök.

– Azért tartom lelki Trianonnak ezt a szomorú esetet, mert az a történelmi esemény, amely által Magyarország Trianonban – egy békediktátum aláírásával – népességének és országának nagy részét elvesztette, az egy külföldiek által diktált feltétel volt. Itt pedig arról volt szó, hogy magyarok fordultak magyarok ellen. Ez gyógyíthatatlan sebeket okozott a határon túli magyarságnak, nem tudják és nem is fogják elfelejteni soha. Ezenkívül kiszolgáltatott helyzetbe sodorta őket, hiszen látjuk, hogy az utódállamok kontroll nélkül hozhatnak ellenük bármiféle intézkedést. Itt van például a nyelvtörvény, vagy Délvidéken a magyar verések. Ez a hatalom, amely egyszer nem állt a határon kívüli magyarok mellé, egyértelműen nem képes a magyarok érdekeit képviselni a mai napig sem – mondta Rabi István, majd hozzátette – feltehetjük a kérdést, mire mentünk ezzel az ellenkampánnyal? Ma felmérések alapján azt láthatjuk, hogy minden környező országban derűlátóbbak az emberek, a helyzet nem annyira kilátástalan, mint nálunk. Gyakorlatilag a mi országunk gazdaságilag egy lélegeztető gépen van, az IMF és a világbank kölcsöneinek köszönhetően.

A Polgári Kör elnöke szerint azért kell emlékezni, hogy megfelelő következtetéseket vonjunk le ebből az eseményből és megvilágosodva akár a tévedést is beismerjük:

- Külön kérem azokat, akik ma már talán belátják, hogy helytelenül cselekedtek, ismerjék be a tévedésüket, és álljanak a jó oldalra. Én nem kérem senkitől, hogy változtatassa meg a politikai identitását, de ez egy olyan kérdés, amit nem pártérdek alapján kell eldönteni. Olyan emberek, magyarok szakadtak el tőlünk, akik nem a saját hibájukból kerültek ebbe a helyzetbe!

A Pápai Polgári Kör megemlékező gyertyagyújtásra hív mindenkit a Wass Albert emlékkőhöz december 5-én, szombaton 17-18 óráig.

Tóth Tamara

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!