Izrael tegnap és ma - Izrael magyarországi nagykövete tartott előadást a Petőfi Asztaltársaságban


2012-01-19 22:47:28  | cikk: mo  | 


Izrael tegnap és ma - Izrael magyarországi nagykövete tartott előadást a Petőfi Asztaltársaságban főképe
Pápai látogatása során a Petőfi Asztaltársaság felkérésére előadásban foglalta össze Izrael mai arcát Ilan Mor, aki tavaly szeptemberben adta át megbízólevelét Schmitt Pál köztársasági elnöknek. Izrael állam rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Aliza Bin-Noun asszonyt váltotta hivatalában, aki szintén járt már Pápán, legutóbb 2010-ben.
Izrael új magyarországi nagykövetét a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében tartott programon Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Grőber Attila és Kerecsényi Zoltán, a Petőfi Asztaltársaság ügyvivői köszöntötték. Kerecsényi Zoltán az előadás előtt a pápai zsidóság gyökereit idézte fel.
- A kezdetekben még csak néhány tucat fős zsidó közösség egy évszázaddal később meghaladta a 2700 főt, ez a város lakosságának körülbelül húsz százalékát tette ki. Az egyre gyarapodó közösség ma is álló zsinagógáját 1846. szeptemberében szentelte fel a magyar zsidóság asszimilációját és a nemzeti nyelv használatát szorgalmazó Lőw Lipót pápai rabbi magyar nyelvű beszéddel. A pápai zsidó temetőben nyugszik több, a város életében egykor fontos szerepet játszó kereskedő és gyáros. Jogelőd-szervezetünk tagjai között, az 1900-as évek elején életre hívott pápai Petőfi Asztaltársaságban is voltak szociáldemokrata szellemiségű zsidó kereskedő, iparos polgárok. A pápai temetőben nyugvó ismertebb izraelita halottak közül meg kell említenünk Roth Moshe Arje és Gottlieb Sámuel rabbikat, az egykori híres pápai jesiva vezetőit, Lőwenstein Adolf hitközségi vezetőt, aki végrendeletében alapítványt hozott létre, hogy kamataiból évente egyszer lássanak vendégül tíz katolikus, tíz protestáns és tíz zsidó szegény polgárt, illetve vitéz László Miklós kereskedőt és első világháborús hőst, akit 1944-ben a nyilasok tizennégy éves fiával együtt meggyilkoltak a város határában. Róla ma utca van elnevezve Pápán – fogalmazott a civil szervezet vezetője, majd a „Petőfi Asztaltársaság összetartozásának szimbólumával”, a Pátzay Pál magyar szobrász alkotta Petőfi-jelvénnyel üdvözölte a nagykövetet az összejövetelen.
Ilan Mor előadásában Izrael állam jelenlegi helyzetét tárta az érdeklődők elé. Úgy fogalmazott, a holokauszt után Izrael a hamvaiból éledt újjá. A második világháborút követően Izraelben egy csoda éledt újjá, de sajnos ezt a csodát elhomályosítják a közel-keleti háborús folyamatok – mondta el a nagykövet. Izrael saját biztonsága mellett a békés együttélésre törekszik – fogalmazott a diplomata.
Ilan Mor hangsúlyozta azt is, célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a magyar és az izraeli társadalmat. Éppen ezért hív minden magyar embert Izraelbe, ismerje meg az állam gazdag kultúráját, hiszen a rengeteg magyar ajkú izraeli által nagyon szoros kapcsolat van Magyarország és Izrael között – derült ki a programon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!