Pápára látogatott az új izraeli nagykövet


2012-01-19 21:30:32  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


Pápára látogatott az új izraeli nagykövet főképe
Izrael állam magyarországi nagykövete tett látogatást ma délután Pápán. A hivatalát tavaly szeptembertől betöltő Ilan Mor a közelgő holokauszt emléknap alkalmából és magyarországi körútja keretében érkezett a városba, hogy gazdagítsa ismereteit a vidéki magyar városok tekintetében is. Az izraeli diplomatát a Városházán dr. Áldozó Tamás polgármester, Boros Katalin köztisztviselő, valamint Grőber Attila és Kerecsényi Zoltán, a Petőfi Asztaltársaság ügyvivői fogadták. Ilan Mor tárgyalást folytatott a polgármesterrel és a városi képviselő-testület tagjaival, megismerte a város történetét, átfogó képet kapott a folyamatban lévő beruházásokról és a város jelenlegi helyzetéről.
A Városházán tett látogatását követően Ilan Mor a Pápai Református Gyűjteményekben folytatta ismerkedését a várossal. Megcsodálta a református templom impozáns épületét, majd az intézményben Köntös László gyűjteményi igazgató és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntötte az izraeli nagykövetet. Köntös László a gyűjteményben őrzött ritka kincseket tárta a különleges látogató elé. Ilan Mor így kézbe foghatta az egyik legértékesebb dokumentumot, az imádságokat tartalmazó 14. századi, kisméretű kódexet, vagy a Huszár Dávid által Pápán 1577-ben nyomtatott könyvet, a Heidelbergi Káté magyar fordítását és fellapozhatta az 1841-ben alakult Képzőtársaság ún. Érdemkönyvét, amely Petőfi és Jókai kézírását őrizte meg az utókornak. A legmélyebb benyomást azonban – természetesen – egy 18. századi tóratekercs és Lőw Lipót pápai rabbi mellszobra tette a nagykövetre. Ilan Mor nem távozott üres kézzel. A gyűjteményi igazgató vendégszeretete jeléül a Nemzeti Dal díszkeretbe foglalt angol fordítását adományozta Izrael magyarországi nagykövetének. A fordítás William Loew, vagyis Lőw Vilmos, Lőw Lipót fiának nevét fémjelzi.
Ilan Mor pápai látogatása során megtekintette a Várkertfürdőt, ahol a fürdőközpont működéséről Kovács Antal vezérigazgató adott tájékoztatást. A város egyik jelentős turisztikai attrakciójának számító termálfürdőt különösen üdvözölte a nagykövet. Útja később a zsinagógába vezetett, ahol a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke, Politzer Sándor köszöntötte. Ilan Mort lenyűgözte Magyarország harmadik legnagyobb zsinagógája. A valaha népes zsidó közösség imaházának megtekintése kapcsán az izraeli magyar nagykövet elmondta, szívből reméli, hogy a városvezetés vagy a kormány kezdeményezi a pápai zsinagóga felújítását, hogy az újra a város közösségét szolgálja, természetesen nem vallási szempontból – tette hozzá. Ilan Mor a város nevezetességei körül tett sétáját követően a Petőfi Asztaltársaság meghívásának tett eleget. A diplomata a civil szervezet mai összejövetelén Izrael tegnap és ma címmel tartott előadást a megjelenteknek. 
Ilan Mor a látogatást követő sajtótájékoztatón elmondta, mély benyomást tett rá Pápa városa.
- Még mindig kavarognak bennem az érzések. Pápa csodálatos város. És ez nem bók, tényleg így gondolom. Még ilyen esős időben is gyönyörűnek látom. A legszebb, hogy a város templomait elnézve, a Pápán működő politikai szervezeteket látva úgy tűnik, békében megfér egymás mellett katolikus, református és zsidó vagy éppen a Fidesz és az MSZP – foglalta össze benyomásait Ilan Mor.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!