Újra kártyanaptár-kiállítás a könyvtárban


2012-01-17 11:58:33  | cikk: mo  | 


Újra kártyanaptár-kiállítás a könyvtárban főképe
17. alkalommal állt össze Fejes Sándor helytörténész és gyűjtő kártyanaptár-kiállítása a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján. A nagy múltra visszatekintő tárlat ezúttal 9 tárlóban emlékeztet helyi és országos eseményekre, mintegy 170 kártyanaptár és egyéb dokumentum, tárgyi emlék bemutatásával.
Fejes Sándor idén évfordulókhoz kötötte gyűjteménye bemutatását, hiszen a tárlókban öt témát átölelő dokumentumanyag kapott helyet. A helytörténész kiemelte, a gyűjtemény segítségével megemlékezhetünk a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma 480. és a pápai vasút kiépítésének 140. évfordulójáról. A kártyanaptár-kiállítás országos eseményekre is felhívja a figyelmet, hiszen lezárásnak 300. évfordulója kapcsán képet kaphatunk a Rákóczi-szabadságharcról és emlékezhetünk a magyar katonai repülés 100 éves, valamint a hazai gyufagyártás 170 éves történetére - tudtuk meg a lelkes gyűjtőtől.
Fejes Sándor hozzátette azt is, idén látványosabb kiállítás fogadja a kultúrakedvelő érdeklődőket, hiszen a tárlókban nemcsak kártyanaptárak kaptak helyet, hanem az évfordulóra, az adott eseményre jellemző értékes dokumentumok és emléktárgyak is. 
A helytörténész érdeklődésünkre elmondta, több évtizedes gyűjtése nyomán közel 20000 kártyanaptár került a birtokába. Csak tavaly mintegy 700 darabbal gyarapította gyűjteményét. Fejes Sándor hozzátette, a gyűjtőmunka őszig tart, sokszor gyűjtőtársakkal cserél ki egy-egy különlegesebb darabot, de gyakran megesik, hogy a postaládájában talál a gyűjteménybe illő naptárakat. A komoly munka csak eztán következik, hiszen az új naptárakat be kell illeszteni a gyűjteménybe, így ősztől megkezdődik a hatalmas mennyiségű anyag átválogatása. A
kiállítás február 18-ig tekinthető meg a könyvtár folyosóján.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!