Mindnyájan el fogunk változni – megkezdődött az Egyetemes Imahét a Krisztus-hívők egységéért


2012-01-16 21:10:33  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Mindnyájan el fogunk változni – megkezdődött az Egyetemes Imahét a Krisztus-hívők egységéért főképe
Az Úrra való csendes várakozás átformál bennünket, ez volt a ma kezdődő ökumenikus Egyetemes Imahét mai vezérgondolata. A Sarokkő Baptista Imaház zsúfolásig megtelt a különböző felekezetek tagjaival, az igehirdetésen Szijártó László római katolikus káplán szolgált, aki az imádságban elvegyült türelem fontosságáról és Jézus keresztségéről beszélt.
Jézus Krisztus jó példája lehet a mai kor emberének is, hiszen élete első 30 éve során szinte semmit sem tudtak isteni mivoltáról kor-és embertársai, keresztségére is 30 éven át készült valamint 40 napot töltött a pusztában imádsággal, türelmesen készült arra, hogy a nyilvánosság elé lépjen.
- A türelem nagyon nehéz kérdés a mai ember számára, hiszen mindannyian tapasztaljuk, hogy egyre türelmetlenebb világban élünk és mi is, akik ebben a világban élünk, egyre türelmetlenebbek vagyunk. Ez a hét, az ökumenikus Imahét is annak a tanúságtétele, hogy közeledjünk egymáshoz, de ahhoz, hogy a törékeny egység létrejöjjön, nagyon sok imára, kitartásra és türelemre van szükségünk - hangzott el az istentisztelet elején.
Szijártó László atya szerint azért olyan türelmetlenek ma az emberek, mert csak a mának akarnak élni, mindent azonnal akarnak.
- Mindent ma akarunk, ma akarunk boldogok lenni, ma akarunk megszerezni mindent, mindenben ma akarunk elsők lenni, ma akarunk látványos sikereket elérni, gazdagok lenni, azonnal akarunk teli templomokat látni, azonnal akarunk okosak lenni és ha ez nem jön össze, az ember türelmetlenebbé, ennek következtében pedig egyre durvábbá, embertelenebbé és egyre agresszívabbá válik.
A római katolikus káplán azt vallja, Jézus példája megmutatja nekünk, hogy ha nincs imádság az életünk mögött, akkor az a türelem, amit mutatunk kifelé, csak külsőleges dolog, de igazából nem hatja át életünket az Istennel való személyes és élő kapcsolat.
Az Imahét első alkalmán a házigazda baptisták nevében Boncz Zoltán köszöntötte az érdeklődőket.
- A hét folyamán napról napra szeretnénk összegyűlni különböző helyszíneken, hogy együtt imádkozzunk. Azt szeretném kérni mindenkitől, hogy úgy legyünk ma is és ezen a héten végig egy közösségben, hogy figyeljünk arra is, ki ül mellettünk, ne felejtsük el azt, hogy nem csak összejöttünk és együtt vagyunk, hanem azért gyűltünk össze, hogy megéljük azt az egységet, ami Jézusban van: benne hiszünk, bízunk, benne élünk és vagyunk, ahogy a Szentírás is mondja - fogalmazott Boncz Zoltán.

A héten tehát a keresztény egyház egységéért imádkoznak a különböző vallású felekezetek városunkban. Az Imahét perselyadományát idén is egy karitatív szervezetnek, a Szent Anna Plébánia karitász csoportjának adományozzák a szervezők.
Holnap a Szent József kápolna és Közösségi Házban Polgárdi Sándor evangélikus esperes beszél arról, hogy miként formálja át az embert a szenvedő Szolga, szerdán Boncz Zoltán baptista lelkipásztor hirdeti az igét a Római Katolikus Nagytemplomban, Az Úr gonosz feletti győzelme átformál címmel. Csütörtökön az evangélikus templomban Salgó Ferenc kanonok, plébános fog arról beszélni, miként formálja át az embert a feltámadott Úr békessége, pénteken pedig ifjabb Márkus Mihály református lelkész prédikál a Szent Anna Római Katolikus templomban Isten állhatatos szeretetéről. Szombaton a református templomban Csernai Balázs káplán hirdet igét a jó pásztor átformál címmel, és az egész hét megkoronázásaként vasárnap Krisztus uralma egyesít címmel Gáncs Péter evangélikus püspök szolgáltat igét a református templomban.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!