A Nemzeti Énekkar járt Pápán


2012-01-16 15:29:42  | cikk: Babos Petra  | 


A Nemzeti Énekkar járt Pápán főképe
A 2011/2012-es filharmónia ifjúsági hangversenybérlet második előadásához érkezett. Ma a Türr István Gimnázium és Kollégium, valamint a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola diákjai, január 20-án pedig a petőfisek és az általános iskolások vehetnek részt a színvonalas koncerten, melynek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ ad otthont. A Nemzeti Énekkar a Top 10, vagyis a legismertebb, legszebb kórusműveket mutatta be zongorakísérettel városunk diákjainak örömére.Antal Mátyás karnagy kérdésünkre elmondta, Pápán már nem első ízben járnak, hiszen pár évvel ezelőtt már koncerteztek városunkban. 
- A mostani alkalom a megyében a nyolcadik hangversenyünk. Az idei repertoár a Top 10 kórusművekben kalandozik Handeltől Webberig. A közönség rendkívül fegyelmezetten, szeretetteljesen fogadott bennünket, ami nagyon jól esett nekünk - mondta Antal Mátyás.Végül hozzátette, az idei évben is rengeteg szereplés, feladat vár rájuk elsősorban a Nemzeti Filharmonikusok és a filharmónia hangversenyek keretein belül. Az együttes hazai fellépésein túl számos nemzetközi felkérésnek tesz eleget, jártak már Európa nagyvárosain kívül Japánban is.
A filharmónia koncertsorozat utolsó előadása várhatóan áprilisban lesz, amikor a Savaria Szimfonikus Zenekar látogat el a színházba.

Képek:

A kórusról:
A Nemzeti Énekkar Állami Énekkar néven 1986-ban jött létre. A kórus magját a Magyar Állami Népi Együttes énekkara alkotta. Alapító karnagya Pászti Miklós volt, akinek keze alatt nagy oratóriumok előadására alkalmas, nyolcvan tagú kórussá fejlődött. Első jelentősebb hangversenyén Pászti Miklós vezényletével Liszt-műveket adott elő, oratórikus debütálása Doráti Antal irányításával Beethoven Missa Solemnise volt 1986. március 26-án.Az alapító karnagy 1988-as halálát követően Elláné Bodonyi Katalin, majd Ugrin Gábor irányította az együttest. Antal Mátyás 1990 óta tölti be a karigazgató tisztét. Az énekkar repertoárja rendkívül gazdag, Bachtól, Schütz-től kezdve kortárs zeneszerzőkig, az a capella kórusművektől a nagy klasszikus oratóriumokon keresztül az operáig terjed, sőt a jazz műfajában is megfordultak.Kiváló dirigensek egész serege irányította az együttest. Vezényelte Doráti Antal, Eötvös Péter, Fischer Ádám, Lyonel Friend, Fürst János, Lamberto Gardelli, Hamar Zsolt, Héja Domonkos, Kovács János, Lehel György, Ligeti András, Lukács Ervin, Kobayashi Ken-Ichiro, Oberfrank Géza, Pál Tamás, Rico Saccani, Jurij Szimonov és természetesen Kocsis Zoltán is.Az együttes hazai fellépéseken túl számos nemzetközi felkérésnek tett eleget. Az évek során eredményesen szerepeltek Európa jó néhány nagyvárosában, de sikerrel léptek fel Japánban, Izraelben és Törökországban is.
A Vatikánban adott nagysikerű koncertjület több európai tévéállomás sugározta. Fennállásának 20. évfordulóján az Énekkar nagy érdeklődéssel kísért bérleti sorozatot rendezett a zeneirodalom oratorikus remekeiből.


Forrás: www.filharmonikusok.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!