Tóték a színpadon sütötték a rántott húst


2012-01-16 07:41:37  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


Tóték a színpadon sütötték a rántott húst főképe
A Gyulai Várszínház és a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház közös produkciójaként, az Örkény évforduló kapcsán, tegnap este a Vajda-bérletes színházszerető nézők a Tóték című regény feldolgozását láthatták a pápai színpadon. Vidnyánszky Attila rendezésében a kétfelvonásos előadás - bár a regényt szinte mindenki olvasta - új élményt hozott a pápai közönségnek. A könyvből jól ismert karakterek úgy elevenedtek meg a színpadon való főzés, puskadurrogtatás, katonás ordibálás által, akár egy filmben. Az ideggyenge őrnagyot Trill Zsolt, Tótnét Szűcs Nelli (Trill Zsolt feleségével alapító tagjai a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak), az öreg Tótot Tóth László, a kislányukat pedig Orosz Melinda alakította az előadáson. Trill Zsoltot kitüntették az őrnagyi alakításáért, a kezdés előtt vele beszélgettem.
- Két osztály végzett a színművészeti főiskolán Kijevben 1993-ban és rá egy évre még egy évfolyam elvégezte a színművészetit, s együtt kezdtünk a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban. Azóta működünk, nagyon sokat utazgatunk, jövünk-megyünk a világban - mesélt a kezdetekről a színház alapító tagjaként Trill Zsolt.
Repertoárjukban általában több évig játszanak olyan darabokat, mint a Tóték, vagy Shakespearet, Az ember tragédiája, Gyilkosság a székesegyházban, emellett két Csehovot is, a Karnyónét és a Három nővért valamint a Medve és a leánykérést is. Trill Zsolt úgy fogalmazott, ez mind nagyon komoly irodalom.
Tavaly is láthatták a bérletes színháznézők a Gyulai Várszínház művészeit az Ahogy tetszik című Shakespeare darab előadásakor és néhány évvel ezelőtt a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház is járt már nálunk Az ember tragédiájával és a ma is játszott Tótékkal.
- Addig játszunk, amíg meg nem halunk. Az extra dolgokkal úgy vagyok, hogy szerintem van jó előadás és olyan is van, ami nem működik. Hiába besorolhatóak, azért, mert valaki az előadását extra dolognak érzi vagy olyat tesz bele, attól még nem biztos, hogy jó lesz az előadás, vagy működik valami, vagy nem működik valami - vallja a 2003 óta Jászai Mari-díjas művész.


Képek:

A Mátraszentannán idilli nyugalomban élő Tót családhoz egy szép nap beállít a fronton harcoló fiuk parancsnoka, hogy náluk töltse két hetes szabadságát. Ettől kezdve mindenestül felfordul a család élete, nem lesz szabad többé reggel reggelizniük, délben ebédelniük, este vacsorázniuk és éjszaka aludniuk, nem lesz szabad többé ásítaniuk, sem nagyokat nyögve nyújtózkodniuk, de még gondolkodniuk sem. Éjt nappallá téve dobozolnak, hogy így járjanak az őrnagy kedvében, akinek idegzetét már súlyosan megrongálta a fronton töltött kilenc hónap. Tóték abban reménykednek, hogy a fiuk az őrnagy jóindulatának köszönhetően megmenekülhet a szenvedéstől, és a falu postásának jóvoltából még csak nem is sejthetik, hogy áldozatuk teljesen hiábavaló...
Forrás: www.jmszk.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!