A doni katasztrófára emlékezett a Jobbik


2012-01-14 16:38:05  | cikk: mo  | 


A doni katasztrófára emlékezett a Jobbik főképe
A mélységből kiáltunk Hozzád Urunk! Hallgasd meg esedezésünket. Könyörülj rajtunk a Te nagy irgalmasságod szerint. Adj a nemzetnek önzetlen, hűséges és minden áldozatra kész  fiakat, szerencsétlen hazánknak pedig adj jobb jövendőt – e szavakkal kezdődött ma délután a Jobbik Magyarországért Mozgalom Pápai Alapszervezete és a Hit Pajzsa Nemzeti Egylet közös megemlékezése a II. világháborús emlékműnél. Győrfi Endre egy 1938-as imádságos könyv Ima a hazáért című írásának sorait olvasta fel a megjelenteknek, majd Orbán Imre, a Jobbik helyi szervezetének elnöke osztotta meg gondolatait az 1943. január 12-én történt doni katasztrófa kapcsán. E napon a II. Magyar Hadsereg Don-menti állásait a szovjet Vörös Hadsereg áttörte, amely a magyar hadsereg szinte teljes megsemmisülését okozta.
- A szovjet hadvezetés 1942 végén több támadó hadműveletet készített elő. Ezek közül a Voronyezsi Front osztrogozszk-rosszosi offenzívája a II. Magyar Hadsereg megsemmisítését célozta. A szovjet támadást 1943. január 12-én az urivi hídfőből indított erőszakos harcfelderítés vezette be a IV. Hadtest 7. hadosztályának védőszakaszán. A következő napon támadásra indult a szovjet 40. hadsereg, majd 14-én a scsucsjei hídfőből a 3. harckocsihadsereg is. E napon az esti órákban már egy 50 kilométer széles és 17 kilométer mély rés tátongott a magyar védelemben. Az első napokban a magyar csapatok szívósan ellenálltak. A katonák mindaddig kitartottak, amíg működött a vezetés, és volt mivel harcolni. Január 15-én azonban a szovjet támadó egységek elvágták a hadsereg többi erőitől a III. Hadtestet. A nap estéjére az áttörés szélessége 100 kilométerre növekedett. A vezetés cselekvésképtelen volt, a páncélelhárítás gyenge, és a tüzérség kiesett. Jány Gusztáv vezérezredes hadseregparancsnok január 16-án kiadta az előzetes intézkedést a VII. Hadtest és az 1. páncéloshadosztály visszavonulására. A német B. hadseregcsoport azonban, amelynek alárendeltségébe a II. Magyar Hadsereg tartozott, nem engedélyezte a visszavonulást. A II. Hadsereg részekre szakadt, és vezethetetlenné vált. Január 17-én végül mégis elrendelték a magyar csapatok kivonulását – foglalta össze az eseményeket a jobbikos politikus.
Orbán Imre hangsúlyozta azt is, számukra egy megemlékezés egyben történelemóra is. Éppen ezért az események részletes ismertetése után a párt helyi elnöke vitéz Szombathelyi Ferenc életét mutatta be, aki az 1941. június 30-án felállított, a VIII. Hadtestből, a Gyorshadtestből, a VIII. Határvadász dandárból és az 1. hegyidandárból álló Kárpát-csoportot vezette a szovjet csapatok ellen.
A rendhagyó történelemórát és az elesett hősökért elhangzó imádságot követően a résztvevők gyertyagyújtással és koszorúzással hajtottak fejet az elhunyt katonák emléke előtt.

Képek:


Címkék: Jobbik
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!