„Egy életcélt követni nemes gondolat, s mi kell hozzá, csupán akarat…” - Szalagavató a Türr István Gimnáziumban


2012-01-14 15:38:52  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Egy életcélt követni nemes gondolat, s mi kell hozzá, csupán akarat…” - Szalagavató a Türr István Gimnáziumban főképe
Zsúfolásig telt tegnap estére a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme a Türr István Gimnázium és Kollégium maturáló tanulóinak hozzátartozóival, ismerőseivel a mára már  hagyományossá vált szalagavató ünnepségen.
A szalagavató mindig is különleges ünnep egy iskola életében. Különleges az intézménynek, a tanárnak, a diáknak. Ezen a napon ünnepi díszbe öltöztetik testüket-lelküket, s áhítattal várják, hogy felkerüljenek az apró szalagok. Talán itt tudatosul pedagógusban és diákban egyaránt először, hogy közeledik a búcsú pillanata. Lassan eljön a nap, amikor számot adnak a tanulók az itt megszerzett tudásról, majd kirepülnek a nagybetűs életbe.
A szalagavató ünnepély keretein belül a három végzős osztály vidám, zenés-táncos összeállítását, az iskola falai között eltöltött évek emlékeinek állított műsorát tekinthették meg a jelenvelők. A kisgimnazisták egy jól ismert Halász Judit dalra vonultak be a színpadra, majd táncos produkciójukat és közös éneklésüket láthatták a megjelentek. Őket követték a 13. F, Arany János Tehetséggondozó Programjának tanulói, akik a tánc és éneklés mellett tanárparódiával tették még emlékezetesebbé az ünnepséget. Az est az öt évfolyamos nyelvi előkészítő csapat, a 13. A osztály műsorával folytatódott, akik a keringő mellett palotást is táncoltak, majd rövid fényképes vetítéssel mutatták be az elmúlt öt évet. Műsoruk végén a Tarzan című rajzfilm egyik betétdalát, a Gyermekembert énekelték el.
Ezt követően Gálné Kardos Judit, a 13. F osztályfőnöke mondott megható köszöntőt.
- „Ma van az a nap, amikor megünnepeljük a pillanatot, megállunk, hogy érezzük a napfényt és saját szivárványt építünk. Ma van az a nap, amikor megünnepeljük az örömöt, amikor időt találunk álmainkra és arra, hogy higgyünk a csodákban.” Amikor az ember életének nagy eseményeihez érkezik, mindig számot vet arról, hogy kinek tartozik köszönettel azért, ahová eljutott és mi volt az, ami az adott pillanatig eljuttatta. Erre a kérdésre a válasz csupán egy szó: a szeretet. A szeretet miatt vagytok most itt - amit kaptatok és amit adtatok. Mindezért köszönettel tartoztok szüleiteknek, akik életet adtak nektek, felneveltek benneteket, óvtak, védelmeztek, kényeztettek s olykor meg is róttak titeket, de mindezt csak tiszta, igaz szeretetből tették. Legyetek hát hálásak nekik. A szeretet volt az, amely összetartotta éveken át az osztályközösségeket, s bár biztosan vitatkoztatok egymással, de mégis mindannyian éreztétek, hogy itt a helyetek, mert szerettétek az alma matert, az életetek részévé vált, s remélem a szívetekhez nőtt ez az iskola - fogalmazott Gálné Kardos Judit.
Végül útravalónak Tóth Árpád szavait idézte, miszerint „egy életcélt követni nemes gondolat, s mi kell hozzá, csupán akarat. Mely minden ifjú szívében él, küzdeni bátran egy új életért.”
Az idő megállíthatatlan és az ember erre csak akkor jön rá, ha fontos fordulópontokhoz érkezik, mint a szalagavató és a felvételi. Életetek talán legszebb és legfontosabb szakaszát töltöttétek itt: a fiatalkorotokat. Felnőtté válásotok útja volt ez, amely öt vagy nyolc év öröm és bánat, siker és kudarc, hit és meg-megújuló remény érzésével volt kikövezve - zárta ünnepi beszédét az osztályfőnök.
A ceremónia a három osztály sárga-kék türrös szalagjainak feltűzésével zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!