„Égni kell annak, aki gyújtani akar!”-Szücs András alkotásaiból nyílt kiállítás


2012-01-14 07:57:29  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Tóth Tamara  | 


„Égni kell annak, aki gyújtani akar!”-Szücs András alkotásaiból nyílt kiállítás főképe
A Bartók Béla Zeneiskola folyosója különleges eseménynek adott otthont tegnap este: egy fiatal képzőművész-tehetség, Szücs András festészeti és grafikai kiállításának. A program során elsőként Hetyei József, a zeneiskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket.
- Nem titkolt célunk, hogy Szücs András, az ifjú tehetség elindulását eme rendhagyó helyszín biztosításával segítsük, támogassuk, hiszen az intézmény falain belül a művészetek egy másik ágával, a zenével foglalkozunk - mondta az igazgató.
Tanítványa első kiállítását Katona György festőművész nyitotta meg.
- Először is megköszönöm itt és most mindazoknak, akiket ez illet, hogy létrejött, itt vannak, itt vagyunk, itt lehetünk tanúi egy kirepülésnek, egy fészekből való kirepülésnek - kezdte a mester beszédét, majd így folytatta - ennek kapcsán összehordatok én tücsköt, bogarat is. Tücsök indul útnak ebből a tücsökbolyból vagy hangyabolyból, aki tudja, talán elsősorban az e falak között átélt zeneművészeti neveltetéséből, hogy aki tücsök akar lenni, hangyává kell annak lenni. Megszólal itt a hangya hangja, elsősorban a felsorakozott tanulmányokban, a mega-alázat, a megalázkodás a feladat előtt, elsajátítani azt a szakmai biztonságot, hogy megalapozva, hitelesen, tisztán szóljon a hang. Szücs András csellós múltja könnyen megértette vele, hogy nem mindegy az a tized milliméter és úgy látszik, azt is tudja, gyűjteni kell annak, aki gyújtani is akar.
Katona György a Piramis zenekart idézve összegezte Szücs András gondolati világát, benyomásait: „Égni kell annak, aki gyújtani akar!” Mint mondta, e mondat szenvedélyesen, nagy hévvel fogalmazza meg Szücs András munkásságát.
A fiatal művészpalánta grafikai alkotásaiban visszatérő momentumok a szárnyas lények, a madarak. A sokoldalú tehetségről Katona György azt mondta, képről képre egyre összefogottabb, érettebb; Szücs András lendületes festményekbe képes becsomagolni azt, amit lát és ezt másokkal is képes megosztani.
A festőművész kiemelte Szücs András utolsó grafikáját, melyen örömhírt zengve, a trombitát teli tüdővel fújó szárnyas angyalt ábrázolt az alkotó a város felett.
- Szárnyainak bástyaszerű csipkézete védelmet, erős várat ígér. Szücs András leteszi a garast, s én, elindulásának egyik tanújaként biztos vagyok benne, hogy a hagyományok folytatójaként, nem megtagadójaként teszi ezt. Szücs András Egry József, Nagy István, Kondor Béla és Szalai Lajos örökségének ápolójaként határozza meg magát. Bogárrá is válj András! A bogárnak páncélja van, meg hat lába, keze. Weöres Sándor szavaival élve, két kezével citeráz, két kezével fest, két kezével kisbőgőzik, gordonkázik, sőt még szárnya is van, kettő is - mondta a meghatott művésztanár, majd erőt, egészséget kívánt tanítványának.
A megnyitó előtt Kemenczki Gábor közreműködésével gitár és énekszó is felcsendült, a beszédeket követően pedig a kiállító rövid és tartalmas tárlatvezetés során ismertette a megjelent érdeklődőkkel inspirációit, képalkotási céljait, azok technikai háttereit. A kiállítás február 10-ig tekinthető meg az iskola nyitvatartási idejében.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!